Turta Dulce


Inainte de toate nu vreau decat sa va zic ca reteta asta de turta dulce o gasiti si la Olguta @Pastry Workshop (Mama lor, a dulciurilor) pe blog si cu ea m-am prezentat marti dimineata la standul Raftul Bunicii de la Food Bloggers. N-am poveste cu morala, n-am nici macar o poveste inventata, asta doar pentru ca unele zile, stiti si voi, sunt “Meh”. Asa ca o sa trec direct la subiect, ma scuzat’ direct la Turta Dulce, ca mancaului asa-i sta bine, la masa!

_sti7972

_sti8636

_sti8002

_sti8213

Ai nevoie de:

  • Unt – 220 gr temperatura camerei
  • Zahar – 150 gr
  • Ou – 1 buc.
  • Coaja rasa de portocala 1 lingurica
  • Ghimbir macinat
  • Scortisoara – 2 lingurite
  • Piper pacinat – 1/4 lingurita
  • Sare – 1/2 lingurita
  • Bicarbonat – 1 lingurita
  • Faina cernuta – 750 gr

Sirop caramel

  • Apa fierbinte – 100 ml.
  • Zahar – 250 gr

Glazura

  • Albus de la 1 ou
  • Zeama de lamaie 1/2
  • Zahar pudra cernut – 210 gr

_sti8272

_sti8367

_sti8400

Pentru siropul de caramel topeste zaharul intr-o craticioara. Cand este topit adauga si apa fierbinte. O sa sara, o sa faca galagie si scandal dar nu-ti fie teama! Lasa-l sa se raceasca inainte de a-l folosi. Amesteca untul cu zaharul 5 minute. Peste unt adauga oul, siropul de caramel, vanilia si portocala.

Amesteca faina cu celelalte ingrediente uscate: scortisoara, ghimbirul, piperul macinat, sarea si bicarbonatul. Apoi adauga treptat faina peste amestecul format din ou-caramel. Dupa ce toate ingredientele sunt relaxate impreuna, adica sunt bine amestecate inveleste aluatul intr-o folie de plastic si baga-l la frigider pret de doua ore. Olguta spune ca aluatul poate fi tinut la frigider maxim 2 ore. Pe masa infainata intinde alutul intr-o foaie de 5-8 mm. Cu ajutorul unor cuttere de biscuiti taie din aluat.

*In cazul in care vreti sa faceti coronita taiati cu ajutorul a doua cercuri (eu am folosit 2 castroane)  forma pe care urmeaza sa lipiti biscuitii. Ideal ar fi sa o faceti la inceput cat aveti o foaie de aluat suficient de mare si sa o coaceti undeva la 20-15 minute pana cand se intareste.

Aranjeaza biscuitii intr-o tava tapetata cu foaie de copt si jap la cuptor timp de 15 minute la 180 C. 

Daca vrei sa faci si glazura aceea tipica, alba, amesteca ingredientele de mai sus si amestecati cu un mixer pret de 5 minute. Cu aceasta glazura puteti decora turta dulce sau lipi stelutele pe coronita.

Usor, asa-i?

Text & Foto: Ionela Stoica

_sti8380

_sti8501

_sti8524

_sti8610