Bacon (burta de porc) cu sorici crocant si condimente de iarna

Craciunul este aproape aici si cu toate aceste bucurii in jur nu putem decat sa ne gandim la cumparaturi, decoratiuni, feluri de mancare delicioase si abonamente la sala.Friptura de porc Craciun 
Anul acesta imi voi petrece Craciunul in Florenta, impreuna cu surorile mele (mult mai dragute decat mine) si un grup destul de numeros de italieni galagiosi. Si cum sunt singura “suroritate” cu veleitati de chef am fost angajata sa gatesc cina din Ajun (impreuna cu chef Petru).
Deja am in minte ce vreau sa gatesc si pentru ca nu m-am putut abtine mi-am facut incalzirea din timp. Mi-am suflecat manecile, am incalzit cuptorul, mi-am turnat un pahar de rose, am luat o bucata de carne de porc si mi-am facut de cap cu ea. 

            Si cu toata aceasta atmosfera molipsitoare de Craciun tot ce-mi doresc este sa ma mut in bucatarie si sa gatesc, sa fac prajituri si sa beau si mai mult rose.

            Acum da-mi voie sa-ti povestesc despre acest bacon suculent cu sorici crocant sau cum spune Tom Kerridge “proper pork belly”.

     Ai nevoie de:

  • Bacon (burta de porc) cu tot cu sorici – 1 kg
  • Ulei de masline
  • Sare
  • Piper
  • Mix de condimente de iarna – coriandru, fenel, usturoi, nucsoara, cardamom, cuisoare, chimion
  • Usturoi
  • Ceapa – 1 buc. Mare
  • Stoc de pui sau apa – 250 ml

Metoda:

In primul rand trebuie sa crestezi soriciul in forma de romburi, sa-l masezi cu ulei de masline si sare de mare (incearca sa nu fi zgarcit cu toate astea, pentru ca la final nu o sa-ti para rau cand o sa vezi crocanteala si culoarea aia aurie). Lasa-l sa se odihneasca putin cat timp tu vei amesteca intr-un mojar toate condimentele: coriandru, fenel, usturoi, nucsoara, cardamom, cuisoare, chimion.

*Sfat: Inainte de a le pisa in mojar incearca sa le tragi putin in tigaie pentru a elibera toate uleiurile esentiale din seminte.

Dupa ce le-ai trecut prin mojar, ia condimentele si maseaza din nou bucata de carne pe toate partile, si ai grija sa ajunga si intre crestaturile facute.

Taie felii mari de ceapa si pune-le ca baza in tava ce urmeaza sa o bagi la cuptor, pe feliile de ceapa vom pune bucata de carne pentru ca acesta sa nu se lipeasca de fund (oricum o sa ajunga pe fund si coapse, dar nu ne facem acum probleme de genul asta, sa nu stricam toata distractia).

Pune bucata de carne pe feliile de ceapa, toarna un pahar de stoc sau doar apa si fa-i vant in cuptor la 250C timp de 30 de minute, astfel incat soriciul sa devina crocant. Apoi da focul mai mic, sa fie undeva pe la 160 -180C si lasa-l asa pentru 2 ore. Ai grija ca din cand in cand sa mai torni din supa aceea peste el, astfel carnea va fi frageda.

Dupa ce au trecut cele 2 ore lasa-l sa leneveasca putin si apoi serveste-l cu cartofi la cuptor, legume cu unt, usturoi si lime, sau cum vrei tu pana la urma.

Ah, si pentru ca este Craciunul, noi cei de la Milk and Toast and Honey  impreuna cu “sefa” Alina, v-am pregatit saptamana asta vreo 2-3 retete de dulciuri de o sa va stea mintea-n loc!

 

Ce este Craciunul fara tone de dulciuri si abonamente la sala? Stati tunati!

Friptura de porc Craciun

Friptura de porc Craciun

Friptura de porc Craciun

Friptura de porc Craciun

Text: Simona Stinga
Bucatar: Petrica Ghita
Foto: Ionela Stoica

image_pdfimage_print

One comment

Lasă un răspuns