Burgeri vegani cu linte, spanac si nuci

 Burger-Vegan cu linte si spanacDe ceva vreme, mai bine de un an, am (avut) in dulap o punga cu linte verde, din care speram sa fac o supa de linte, dar pentru ca nu m-am mobilizat, a ramas acolo. Si zilele au trecut una dupa alta si lintea mea tot in punguta ei. Alte pungi se mai goleau, altele se mai schimbau, si rand pe rand lintea a vazut pungi deschise de orez, naut, faina, sare, cum se golesc, cum se intorc inapoi cu urme de degete cu ulei, ravasite dar folosite. Sunt sigura ca punga mea suspina si se gandea daca este ceva in neregula cu ea “Poate sunt expirata. Poate nu sunt ceea ce cauta ea. Poate isi dorea de fapt linte rosie. Poate… poate…” 

 

Pana cand saptamana trecuta mi-am luat inima in dinti, m-am pus pe cautat o reteta de burgeri vegetarieni (vegani, de fapt) si am dat peste reteta asta, care contine tot ce aveam eu prin frigider (sau pe aproape). De cand am facut cu Alina, burgerii aia cu sfecla si morcovi si fasole, mi s-a deschis in fata ochilor o lume cu totul noua: Taramul Burgerilor Congelati! Adica stii, faci un castron generos, ii faci portii, ii bagi la congelator si cand vrei tu, la orice ora din zi sau noapte, si in special cand nu ai chef domne’ sa gatesti, ii scoti de acolo, ii dezgheti si ii gatesti. Bine ca in cazul Burgerilor cu Sfecla si fasole, trebuie sa-i bagi si la cuptor o ora (ceea ce nu e chiar mult, fie vorba intre noi), daaaaar nu si cu burgerii astia, pe care trebuie sa-i pui pe un grill 3 minute pe-o parte 3 min. pe alta parte si gata!

Gata cu trancanitul, hai sa vezi ce reteta usoara si buna de tot de Burgeri vegani ti-am pregatit!


Burger Vegan cu linte, spanac si nuci - Vegan Burger with lentils, spinach and walnuts

 

Ai nevoie de:
Portii: 6 

  • 3/4 cana cu linte (eu am folosit linte verde) – clatita si aleasa
  • 2 cani cu supa de legume sau apa (au am folosit apa)
  • 1-2 linguri de ulei 
  • 1 ceapa mare alba tocata
  • suc de la 1/2 lămâie 
  • sare 
  • 250g baby spanac (eu am folosit piure de spanac – de unde si culoarea mai dubioasa)
  • 2 – 3 catei de usturoi mari tocati
  • piper negru 
  • 1/2 cană cu pesmet 
  • 1/2 cana cu nuci (prajite și tocate fin)
  • spray de gatit
  • 6 – 7 chifle de hamburger

Dupa ce am clatit lintea in cateva ape, am pus-o la fiert intr-o craticioara cu cele 2 cani cu apa.  Am acoperit craticioara cu un capac si am lasat-o sa fiarba la foc mic pana cand s-a inmuiat – undeva la 30 de minute. Dupa ce lintea a fiert am pus-o intr-un blender cu lama in forma de “S”, si am blendat-o cat sa se faca o pasta nu foarte fina – la final ea trebuie sa pastreze din consistenta boabelor de linte. 

Intr-o tigaie am pus ceapa toacata, si am calit-o timp de cateva minute, cat sa se inmoaie, peste ceapa am adaugat sucul de la jumatate de lamaie si 1/4 lingurita cu sare. Dupa vreo 6 minute am pus si piureul de spanac impreuna cu usturoiul tocat si ~1 lingurita de piper.  Spanacul se gateste usor, asa ca dupa 5-7 minute l-am luat de pe foc si l-am amestecat cu lintea blendata, 1/2 cana cu pesmet si 1/2 cana cu nuci tocate si prajite. Am amestecat bine de tot compozitia asta si le-am bagat la frigider (minim o ora).

Dupa ce s-au odihnit, le-am dat forma de burgeri, am incins un grill pe care l-am uns cu foarte putin ulei (sau daca aveti spray pentru gatit puteti pulveriza putin ulei peste ele) si i-am copt timp de 3 minute pe fiecare parte (sau pana cand se formeaza o crusta crocanta).

Si de aici cred ca te descurcurci la asortat burgeri, baga-i intr-o chifla, mozoleste-i cu ketchup sau maioneza, trage-i niste salata si cascaval si gata masa.:)
Daca iti raman, baga-i intr-o caserola si pune-i la congelator pentru zilele lenese. 

Foto & Text: Ionela Stoica

 

Burger Vegan cu linte, spanac si nuci - Vegan Burger with lentils, spinach and walnuts

Burger Vegan cu linte, spanac si nuci - Vegan Burger with lentils, spinach and walnuts

 

image_pdfimage_print

One comment

Lasă un răspuns