Churros cu ciocolata

_STI6234xs

Reteta asta face parte din turul culinar initiat de fetele de la Savori Urbane, Oana si Diana, gazduit in aceasta luna de Laura Laurentiu de la (mai are rost sa spun?) Retete ca la mama, unde gasiti intreaga colectie de retete mexicane. Sa va zic cate ceva despre Churros astia. Reteta a fost inventata in Spania de catre niste pastori care nu aveau acces la produse proaspete de patiserie dar care bineinteles ca pofteau la ceva dulce (adica branza este buna, dar cata sa mananci?) asa ca au inventat ei treaba asta care se face in cateva minute fara sa ai nevoie de master in patiserie. Keep it simple people, keep it simple! Si pentru ca lucrurile bune sunt menite sa fie impartite, reteta a ajuns si la fratii lor de peste ocean care au dus lucrurile la un alt nivel. Adica de ce sa te opresti la churros cu zahar si scortisoara (desertul initial), asa ca mexicanii au dus treaba la un alt nivel si au creat variatiuni – churros umpluti cu ciocolata, cu fructe, dulce de leche si de diverse marimi, numiti Churrisimo!

Asa ca Arriba Arriba Andale Arriba – yeppppaaaa! Sa facemos niste churritoooos!

Churritos

Ai nevoie de:

  • Unt – 50g
  • Extract de vanilie – 1/2 lingurita
  • Faina – 250g
  • Praf de copt – 1 lingurita
  • Ulei de floarea soarelui
  • Nutella – sau alt sos de ciocolata
  • Apa – 350ml
  • Zahar pudra –  3 lingurite
  • Scortisoara – 1 lingurita

Churritos

Nu stiu cum ati descrie relatia voastra cu dulciurile, dar intre mine si nutella este o legatura foarte puternica, ca unui dependent de droguri… spirituala aproape. Si hai sa va povestesc cum am plans intr-un aeroport din Austria dupa nutella confiscata de baiatul de la imbarcari… Se facea ca plecam acum cativa ani de la prietena Andreea, si ma aflam in Vienna dupa un drum de 8-10 ore cu trenul. Pentru ca nu puteam sa risc siguranta pretioasei mele Nutella (daca se sparge, daca mi-o fura, daca, daca… oh, no, no, no, nu riscam) am ales sa pastrez borcanul aproape de inima mea, in bagajul de avion (unde ghici ce, nu ai voie cu ?? ml de lichid) eu avand borcanul mare de nutella. Da stiu unii aleg sa ia magneti de frigider ca amintire, eu am ales sa iau cateva kilograme in plus pe solduri (pentru ca hips don’t lie) cu borcanul asta. Si fireste, imi scaneaza bagajul de bombe (doar calorice) si ma roaga sa-l desfac pentru ca era ceva suspect. Eu suspecta? Eu mah, eu? Stiam ce urmeaza… scot lumina ochilor mei din rucsac si mi-o iau mah, mi-o iau! Dar nu fara a-mi spune, ca daca vreau il pot desface si manca cat pot de mult din el acolo… no really, dud? Atat l-am rugat, sa il ia el acasa… cum eu n-am putut. Asta este o lectie invatata the hard way… asta si lectia in care, se pare, ca nu ai voie cu bicicleta pe autostrada, dar asta e alta poveste.

De atunci draga mea prietena M. de fiecare data cand pleaca imi aduce un borcan generos (aleg sa cred ca o face din dragoste, si nu incearca sa ma saboteze), cum s-a intamplat si de acesta data (si pentru ca am avut grija de Manole, iepurele ei cu fata de cocalar (sry bby). Bai eu inteleg de ce ai alege un iepure ca animal de casa, sa mor daca inteleg! Si cu ochii rosii! Adica aproape ca pot sa inteleg o pisica, un peste, un caine… dar un iepure? Adica mi se pare niste animale fara emotie care aleg sa-si faca nevoile in locurile unde ajungi cel mai greu cu matura. Asta este rautate curata, va zic!

Acum ca imi stiti secretul (mwahahahaha) hai sa va zicemos de churros astia!

Churritos

Se pune apa la fiert – 350ml in care se adauga cele 50g de unt, unt care dupa legile fizicii ar trebui sa se topeasca. Pune tot aici si extractul de vanilie (pentru ca sunt sigura ca ciobanii aia aveau vanilie sau extract de vanilie). Intr-un castron cerne 250g de faina, pune lingurita cu praf de copt si un varf de cutit cu sare si amesteca-le. Peste ele toarna apa cu vanilie si unt si amesteca-le bine de tot, avand grija sa nu ramana cocoloase de faina. Lasa compozitia sa se odihneasca 15 minute.

Intr-o tigaie (sau olicica mai adanca) pune la incins uleiul- cam 500 ml. Muta compozitia intr-un posh si spriteaza direct in tigaia cu ulei incins. Se prajesc timp de cateva minute, avand grija sa fie intorsi. Cand sunt gata se scot pe un servetel de bucatarie pentru a scapa de excesul de ulei. Amesteca zaharul cu scortisoara si pudreaza-i. Daca vrei ii poti servi simpli sau cu sos de ciocolata. Si ai grija sa-i servesti proaspeti, daca ii lasi sa se raceasca nu mai sunt atat de buni.

Foto: Ionela Stoica
Text: Ionela Stoica

_STI6180s

image_pdfimage_print

3 comments

Lasă un răspuns