Coaste la cuptor

Coaste la cuptor

Usor, usor se duc zilele alea de vara in care imi era suficienta o salata, pe masura ce se raceste afara simt nevoia unei cine mai consistente, mai calde, mai calorice. Desi reteta asta am testat-o la sfarsit de vara, (toate aplauzele se duc, din nou, catre Simona, Petru si motanii) simt ca ii vine randul. Incepem sa aprindem cuptoarele si sa ne gandim la mese calde si copioase, dar rapide.

Merita tot efortul din lume!

Portii: 2-3 pers.
Ai nevoie de:

  • Coaste de porc – 2 buc. mai mari ~ 1 kg
  • Cimbru
  • Boia dulce sau iute
  • Zahar

Sosul:

  • Ulei masline sau orice alt ulei
  • Ceapa rosie toacata fin, fin de tot – 1 buc.
  • Usturoi – 1 catel tocat foarte fin
  • Rosii la cutie tocate (400 g) sau ketchup
  • Zahar brun 50g 
  • Otet – 1 lingura
  • Sos Worcestershire 1+1/2 ling 
  • Mustar – 1 lingura
  • Miere – 1 lingurita
  • Sare
  • Piper

Metoda:

Coastele de porc se curata de pielita de pe interior, dupa care se acopera cu un strat fin de ulei de masline sau vegetal.

Se asezoneaza cu sare grunojoasa, piper proaspat macinat, usturoi granulat sau taiat fin, cimbru, boia dulce din belsug si boia iute dupa gust, zahar brun (foarte putin). Pentru cei care prefera si alte condimente – libertate totala. Trebuie ca aceste coaste sa fie complet acoperite de aceasta crusta de condimente.

 Se lasa la marinat pentru cel putin o jumatate de ora inainte prepararea lor la cuptor sau punerea lor pe gratar.

Sosul:

Se pune uleiul la incins unde se arunca ceapa si usturoiul. Se calesc pana ceapa devine moale apoi se adauga zaharul brun, mustarul si rosiile. Se lasa 3 minute la foc mic dupa care se adauga sosul Worcestershire si mierea. Se mai lasa 5 minute la foc mic, se asezoneaza cu un pic de sare si piper. La final se adauga otetul si se opreste focul. Bineinteles, tot timpul se gusta din preparat pentru a fi sigur ca gustul este acela pe care il doresti. 

Se baga coastele la cuptor – se pun direct pe grilajul cuptorului ~ 45 minute, foc mic – mediu, timpul variaza in functie de cat sunt ele de dolofane. Sub coaste se pune o tava tapetata cu hartie de copt (sau cu apa), ideea este ca grasimea sa se scurga in acesta tava. Cu 5 minute inainte de a opri focul se ung coastele cu sosul facut.

Reteta asta intra cu siguranta pe lista aia! 

Dragoste eterna!

Coaste la cuptor

Coaste la cuptor


Foto: Ionela Stoica

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns