Cottage pie / Placinta taraneasca

Placinta cu carne

Nu stiu altii cum sunt, insa eu sunt tare fericita cand gatesc pentru prieteni. Si cel mai mult ma bucura cand imi cer sa le mai pun o portie, fie inseamna ca sunt pe treaba mea si stiu ce fac, fie le este atat de foame ca ar manca si pietre…

Hai sa ramanem la prima varianta!

 

 

Prima data am mancat cottage pie la St. Patrick’s Pub, in Centrul Vechi si am fost convertita pe loc. Nu stiu daca are legatura cu faptul ca-mi doream sa fiu taranca atunci cand eram mica (nu am avut bunici la tara, asa ca am simtit altfel “chemarea pamanatului”) sau pentru ca-mi plac foarte mult felurile de mancare nepretentioase. Fara fite! :).

Placinta cu carne

Ai nevoie de:

  • Ceapa – una mare tocata marunt
  • Morcovi – 2
  • Pulpa de vita tocata – 600g
  • Rosii la cutie – 2 cutii
  • Cimbru
  • Piper
  • Dafin
  • Cartofi 4-5
  • Pastarnac
  • Unt
  • Lapte

Placinta asta este mai degraba o musaca de-a noastra, dar cu un ceva doar al ei… si niste Guinness, ca sa te unga pe sufletel.

Am inceput prin a sota 1 ceapa mare taiata marunt pana cand a devenit sticloasa si dulce. Nu uitati sa aruncati un praf de sare imediat ce ati aruncat ceapa in tigaie pentru a evita arderea acesteia si pentru ca toata dulceata aia care ne place sa iasa mai usor din ceapa. Dupa vreo 5 minute am aruncat peste ceapa vreo 2 morcovi medii taiati cuburi mici si i-am lasat sa se cunoasca mai bine, tot vreo 5 minute cat fie numai buni si prietenosi cu cele 600 de grame de pulpa de vita tocata. [Sfat] Intotdeauna cumparati carne macra si cereti-i  macelarului sa v-o toace.

Cand carnea si-a schimbat culoarea si toate sucurile au sfarait impreuna si toata lumea este fericita (haha tocmai mi-a venit in minte o faza din primul episod din Seinfeld) am turnat doua cutii de rosii decojite, am potrivit de sare si am adaugat mirodeniile: mult iubitul cimbru, preferatul meu, piper din belsug si vreo doua foi de dafin. Acestea fiind spuse am lasat sosul asta sa fiarba la foc mic vreo jumatate de ora, timp in care am pregatit un minunat piure de cartofi si pastarnac.

Pentru piureul sus numit am fiert impreuna cam 4-5 cartofi si un pastarnac mare cu niscaiva sare, le-am pasat grosier, am aruncat un cub de unt, cateva linguri de lapte si am mai pus un pic de sare.  Cred ca este timpul sa marturisesc, daca nu v-ati prins deja, ca-mi place mancarea destul de sarata.

Dupa cele 30 de minute am transferat sosul intr-o ramechina, am pus piureul deasupra destul de messy pentru a se rumeni frumos si am dat-o la cuptor inca vreo juma’ de ora.

Ne-am adunat toti in jurul trocului vasului si am servit fierbinte.

Cred ca daca rupi un zambet de pe buzele celor care mananca ceva gatit de tine inseamna ca esti pe drumul cel bun!

Bucurati-va!

Placinta cu carne

Text: Simona Stinga
Cook: Simona Stinga & Petrica Ghita
Foto: Ionela Stoica

image_pdfimage_print

One comment

Lasă un răspuns