Dulceata de portocale

Dulceata de portocale reteta usoara - Orange Jam easy recipe

Când eram mică ai mei aveau un dulap în care ţineau toate dulceţurile, gemurile, şerbetul şi siropul de trandafiri. Mă fascina faptul că atunci când deschideam uşile „căsuţei cu bunătăţi” eram răsplătită instant cu ceva dulce.

Preferata mea era dulceaţa din coji de portocale. Nu ştiu de ce, dar mi se părea cea mai graţioasă dintre toate. Parcă avea cel mai frumos borcan, era cea mai apetisantă şi-mi plăcea că avea cea mai frumoasă culoare dintre toate.

Şi acum dulceaţa de portocale mi se pare specială pentru că este un desert în sine. Nu trebuie să te complici să pregăteşti clătite, gogoşi sau mai ştiu eu ce, orice desert merge cu niscaiva dulceaţă.

Reţeta pe care am folosit-o este inspirată dintr-o Carte de Bucate apărută în anul 1956, carte moştenită de la mătuşa mea. Reţetele din cărţile vechi tind să fie foarte complicate, aşa că am simplificat-o. Am adăugat anason, cuişoare şi scorţişoară, iar rezultatul au fost pe măsura aşteptărilor.

Dulceata de portocale reteta usoara - Orange Jam easy recipe

 

Ai nevoie de:

  •  3 portocale
  • 1 litru şi 300 ml de apă
  • 1 kg de zahăr
  • 2-3 steluţe de anason
  • 1 baton de scorţişoară
  • 3-4 cuişoare

Metodă:

Cu un peeler pentru legume taie coaja de la cele 3 portocale în aşa fel încât să eviţi partea albă, toci coaja jullien, o acoperi cu apă şi o fierbi 15 minute.

În alt vas pui la fiert în 500ml de apă, portocalele decojite şi le fierbi timp de 40 de minute sau până când sunt pătrunse. După ce s-au fiert, curaţă-le de coaja albă şi taie-le cât de mărunt doreşti (noi le-am tăiat în bucăţi de cca. 2 cm).

Din 800 ml de apă şi un 1kg de zahăr fă un sirop, iar când a dat în clocot pune portocalele tăiate şi cojile, adaugă condimentele şi fierbe-le în jur de 2 ore – 2 ore şi jumătate sau până când dulceaţa are o consistenţă vâscoasă.

Dacă nu îţi dai seama de consistenţă pune puţină dulceaţă pe o farfurie şi bag-o în congelator pentru câteva minute. Dacă îţi place consistenţa, opreşte-i focul, las-o la răcit, iar apoi toarn-o în borcane sterilizate.

Nu ştiu dacă există vreun alt preparat care să-ţi amintească mai mult de iarnă decât dulceaţa de portocale (poate vinul fiert :D).

Dacă în momentul ăsta ai pe lângă tine 3 portocale şi 1 kg de zahăr şi nu ai alte planuri cu ele, fă dulceaţa asta. Nu vei regreta!

 

Orange Power!

Text & Reteta: Simona Stinga
Foto: Ionela Stoica

Dulceata de portocale reteta usoara - Orange Jam easy recipe

 

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns