Ficat de miel cu piure de mazare

Nu stiu voi, dar eu primesc provocarile cu un mix de nerabdare, curiozitate si neliniste. Stiti voi cum e, totul incepe cu un sir nesfarsit de “daca nu”…

Cu aceeasi curiozitate, nerabdare, dar mai ales neliniste am acceptat provocarea #horecaXperience, initiata de Centrul de training Horeca School în parteneriat cu Gourmet Connection și Desertonline.ro.

Cu siguranta stiti, de asemenea, cum este cand iti propui sa faci un lucru (in cazul meu, cursul de bucatar) si de fiecare data se intampla ceva si trebuie sa redirectionezi fondurile catre cine-stie-ce urgenta, iar planul initial parca nu mai apuca sa fie pus in practica niciodata.

_STI7561_2web4

Ma gandesc la cursul asta de bucatar de vreun an, de cand am inceput sa scriu pe blog si oarecum am luat mancarea mai in serios decat o facusem inainte. Desi gatesc cu placere acasa stiu foarte bine ca munca dintr-o bucatarie de restaurant nu se poate compara cu joaca de acasa.

Acesta este unul dintre motivele pentru care imi doresc sa urmez cursurile HORECA, pentru a intelege mai bine “bucataria” din spatele bucatariei. Pentru a descrie cel de-al doilea motiv nu pot decat sa-mi citez prietenii ”Uite-o ma cum saliveaza cand vorbeste despre mancare!” Ei da, pentru mine pasiunea pentru gatit la asta se rezuma, asa se descrie, asa o simt, asa am vazut-o la bucatarii pe care-i apreciez.

Poate nu voi ajunge eu urmatorul Rene, dar cu siguranta cursul asta imi va oferi sansa sa invat mai multe despre ce inseamna si cum se executa un preparat gourmet si cel mai important o sa ma ajute sa-mi depasesc limitele cu care ma confrunt acum (un exemplu de referinta ar fi plating-ul).

Cu toatea cestea in minte, plus curiozitate pentru rezultatul final am ales, asa cum imi place sa fac de fiecare data cand am ocazia, ingrediente mai putin folosite, neglijate poate.

Pentru provocarea #horecaXperience am experimentat cu raci (am considerat ca nu au implicat prea multa tehnica – aici m-am inspirat dintr-o reteta a lui Rene Redzepi, dar numai unul este Rene si asta mi s-a [re]confirmat) si maduva (pe care am reusit sa o mancam inainte de a-i face poze – am uns chiflele pentru burgeri cu ea – cause it’s like butter but times 100).

In final am ramas cu un superb ficat de miel pe care l-am prajit in unt si l-am acompaniat de piure de mazare, mazare zdrobita si ceapa inabusita – multumim pe aceasta cale lui Raymond Blanc [pentru inspiratie] si pentru ca este Raymond Blanc.

Am avut nevoie de:

Pentru ceapa inabusita

  • 1 ceapa mai mare tocata
  • 2 ramurele de cimbru
  • un varf de cutit piper
  • ulei de masline – 2 linguri
  • 50ml apa
  • sare

 Pentru piureul de mazare                     

  • o ceapa mica
  • 25gunt
  • 125g mazăre congelata sau proaspata, daca exista
  • 100ml apă clocotită

Pentru mazarea zbrobita

  • 200g mazare
  • cateva frunze de menta tocata
  • ulei de măsline

 Pentru ficatul de miel

  •  350g ficat de miel
  • 30g unt
  • 50ml apa
  • 2 catei de usturoi

 

Metoda:

First thing first, intr-o sosiera, la foc mediu, am inabusit ceapa taiata marunt in ulei de masline, cimbru, putina apa, sare si piper. Am acoperit cu capacul si l-am lasat sa fiarba inabusit timp de 15 minute. Am lasat-o de-o parte si m-am apucat de piureul de mazare.

Intr-o alta sosiera [slava domnului ca-mi place sa am oale si olicele], tot la foc mediu, am topit untul si am sotat ceapa tocata marunt cu un praf de sare si piper pana cand a devenit moale si translucida. Am adaugat mazarea (pentru ca era congelata am sotat-o pana cand s-a decongelat), 100ml de apa si am fiert la foc puternic, cu capac, timp de 3-5 minute. Am indepartat de pe foc si m-am apucat de mazarea zdrobita.  

Intr-o tigaie am incins uleiul de masline, l-am aromatizat cu menta si am sotat mazarea timp de 5-7 minute (3 minute daca folosesti mazare proaspata). Am transferat-o pe o farfurie, am zdrobit-o cu o furculita apoi m-am apucat de ficat.

Am asezonat cu sare si piper, apoi am incis o tigaie in care am pus un cub de unt si l-am lasat sa se topeasca pana cand s-a format spuma. Am asezat ficatul in tigaie si l-am gatit 3 minute pe fiecare parte. Cand ficatul a fost gata l-am scos din tigaie si l-am lasat sa se odihneasca cam 5 minute timp in care am adaugat in tigaia incinsa usturoi zdrobit si apa si l-am lasat sa fiarba la foc mediu razuind partile lipite pentru un plus de gust.

Pentru servire am reincalzit mazarea drobita, piureul si ceapa inabusita, m-am dat de trei ori peste cap si am reusit sa murdaresc farfuria suficient de mult incat sa spun ca „am facut plating”.

Let the best one win!

Gatit si povestit de: Simona Stinga
Fotografiat de: Ionela Stoica

_STI7545_2web

image_pdfimage_print

6 comments

Lasă un răspuns