Galette cu caise

Ce sa faci cand ai fructe in frigider si te doare inima de la gandul ca s-ar putea sa ajunga la gunoi? 1.te impaci cu gandul ca iarasi ti-ai irosit ore frumoase din viata ca sa muncesti si mai apoi sa le trantesti in cosul de gunoi din cauza ca ai cumparat ca si cum ar urma zoombie apocalypse sau 2. faci ce fac eu cand strang in frigider fructe care nu mai sunt atat de… competitive, si anume le bagi pe toate in tarta asta care se face mai simplu ca “Buna ziua, vreau si eu ceva dulce, de vara!”

In alta ordine de idei, mai putin amuzanta sa va zic cate ceva despre risipa de mancare in europa:

  • 16% din toata mancarea produsa se arunca la gunoi
  • 80% din mancare aruncata este buna pentru consum
  • in Europa asta se traduce in 47 de milioane (MI-LI-OA-NE) de tone de mancare aruncata. Ganditi-va putin doar la toate resursele implicate pentru a produce o cantitate atat de mare de mancare (transport, munca fizica, energie consumata si multe alte resurse) si la amprenta de carbon lasata in urma noastra
  • media este de 123 kg de mancare aruncata anual/ cap de locuitor (min 55–max 190). Tarile implicate in studiu ca puncte de referinta pentru min. si max. sunt: romania, germania, olanda, danemarca, finlanda, uk.
  • intre 45 – 97 de kilograme din cele 123 aruncate anual reprezinta mancare buna ce se putea consuma in continuare
  • in momentul de fata in lume, 842 de milioana de oameni sunt subnutriti in timp ce 502 milioane sunt obezi
  • in Europa 58% din toata populatia – 227 milioane au un exces de greutate in timp de 23% din acesti sunt obezi
  • cea mai mare risipa se observa la cereale, fructe si legume – datorita timpul scurt pe care-l pot petrece in magazin dar si datorita pretului mult mai mic, incurajand consumatorul sa cumpere mai mult decat are nevoie
  • insa daca se calculeaza energia si resursele investite (studiul face referire la apa si nitrogen)  pentru a produce carne (si alte produse de origine animala – lapte, oua) aceasta depaseste de risipa de cereale, fructe si legume
  • din toate tarile implicate in studiu in Romania cantitatea de mancare aruncata este cea mai mica 45 kg/pers/an  – 22 milioane de tone anual
  • consumatorii casnici produc cantitatea cea mai mare de mancare aruncata vs. restaurante

Solutii exista si personal cred ca una din ele, cea mai simpla, este sa nu mai cumparam mai mult decat avem nevoie si sa gatim atat cat avem nevoie pentru ca oricum exageram cu consumul de mancare. Promit sa-mi fac temele si sa revin si cu solutii. 🙂

Galette cu caise

Galette cu caise

Galette cu caise

Pentru aluat ai nevoie de:

  • Faina – 175gr
  • Sare – 1/2 lingurita
  • Zahar – 1 lingurica
  • Unt – 120gr
  • Apa rece – 40 – 60ml

Pentru umplutura:

  • Caise – 300gr
  • Piersici – 2 buc coapte
  • Cardamon
  • Zahar – 65 gr

Extra daca vrei baga si o cupa de ingheta de vanilie. sau doua. ca tot e vara.

Pune faina cu sarea si zaharul. Pune-le intr-un blender apoi adauga si untul si amesteca-le bine timp de jmatate de minut. Peste toarna mai intai 30 de ml de apa rece. Daca nu ti se pare suficient de elastica completeaza cu cat mai este nevoie. Da-i o folie de plastic si bag-o la frigider timp de jumatate de ora.

Curata caisele de samburi, si apoi feliaza-le in sferturi. Daca vrei sa pui si alte fructe pune-le si pe ele in acelasi castron in care o sa pui zaharul si un praf de cardamon. Amesteca. Dupa ce aluatul s-a mai relaxat intinde-l pe o foaie de copt, preferabil direct in tava – asa, asa cu degetelele. Imprastie toate fructele pe aluat avand grija sa lasi o margine de 4-6 cm care va imbraca marginea frucelor. Bate un glabenus si unge marginea placintei.

Bag-o la cuptor 35-45 de minute – 200C pana se rumeneste. Daca ai presara peste placintica si niste migdale sau fistic. Si daca vrei pune-i si o cupa de inghetata. Doar daca vrei. 😛

Foto & Text: Ionela Stoica (www.pupilegustative.ro)

_STI6581s

_STI6633s

_STI6667s

_STI6824s

_STI6907s

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns