Kulebyaka – Placinta traditional ruseasca cu somon, orez si ciuperci

Daca-i august inseamna ca este randul meu sa fiu gazda pentru TheFoodConnection & Savori Urbane, si in acesta luna o sa rulam cu retete rusesti. Asa ca zilele trecute cand era frig si ploua, am gasit ocazia perfecta pentru a-i da drumul cuptorului! Mvaaai nu stiti voi cat de mult imi place mirosul de ploaie, mirosul de pamant ud, zgomotul picaturilor pe frunze… si cel mai mult imi place ca nu trebuie sa ies din casa (da sunt si chestii care nu-mi plac, cum ar fi zilele de luni in care ploua si trebuie sa plec din casa spre muncile campului, nu-mi place nici cand uit sa-mi bag papucii in casa si ma trezesc cu ei uzi – stiu, stiu, este vina mea, sau atunci cand intru in curte si Scama – za dog isi manifesta intentiile artistice (prost intelese de mine) pe hainele mele) adica vorba aia: “Vreme buna de numarat bani si facut copii!” sau placinte… azi ruseasca! Pentru ca la placinte inainte la razboi inapoi, cum altfel mah?

_STI0067s

Ingrediente pentru clatita:

  • Lapte – 200ml
  • Oua – 2
  • Zahar – 1 lingura
  • Sare – 1/2 lingurita
  • Faina – 125 g

Stratul facut din peste:

  • Somon – 500g
  • Sare – 1/4 lingurita
  • Piper proaspat macinat – 1/4 lingurita
  • Vin alb – 4 linguri
  • Cimbru – cateva crengute sau 1 lingurita
  • Apa

Stratul cu ciuperci:

  • Orez fiert – 1 cana
  • Sare
  • Ulei de masline – 1 lingura
  • Piper proaspat macinat – 1/2 lingurita
  • Ceapa – 1 buc. tocata
  • Usturoi – 2 catei tocati
  • Ciuperci champignon –  500g
  • Oua – 2 buc. fierte tari

Crusta:

Aluat de foietaj – 1 pachet

Rusii astia cam stiu cum sa faca dintr-o felie de placinta un fel principal din care sa te saturi si sa uiti de mancare timp de cateva ore bune… si placinta asta raspunde la intrebarea “Cu ce sa fie?” “Cu de toate!” Asa ca am inceput cu inceputul, si am pus la dezghetat una bucata aluat de foietaj (atentie aluat de foietaj, nu foi de placinta, d’oh Ionela) sau il puteti face, dar mie personal mi se pare ca asta cumparat este destul de bun, si te scuteste de o treaba in plus si multa faina aruncata prin bucatarie…

Pentru ca placinta asta ii una in 2 straturi: stratul nr. 1 facut din ciuperci si orez si stratul nr. 2 facut din peste, ei bine trebuie sa separi straturile astea cu ceva, adica cu niste clatite. Asa ca vom incepe prin a face clatitele. Am amestecat laptele cu cele 2 oua, peste care am adaugat zaharul, sarea si faina – batute cu un tel. Dupa ce am obtinut compozitia de clatite, am uns cu putin ulei o tigaie si le-am copt, 3-4 minute pe fiecare parte, pana cand au capatat culoarea aia aurie, frumoasa. Mie din compozitia asta mi-au iesit 7 clatite.

Intr-o oala am pus apa la fiert impreuna cu crengutele de cimbru, sare, piper si vin alb. Cand a inceput sa fiarba am pus si somonul la fiert – foc mediu – 10 minute. Dupa l-am scos si l-am pus deoparte ca sa se raceasca, apoi l-am rupt in bucatele.

Pentru a face umplutura cu ciuperci am sotat ceapa (intr-o tigaie incapatoare) 3-5 minute, peste care am pus usturoiul, sarea si piperul –  inca 2 minute. Peste toata nebunia asta am adaugat ciupercile tocate grosier – inca cateva minute, pana cand isi mai lasa din apa. Amesteca ciupercile cu oualele taiate in bucatele, orezul fiert, si mararul tocat marunt.

Ca sa asamblezi toate nebunia asta arunca niste faina pe blatul de lucru, intinde foitajul, pune prima clatita. Eu dintr-un pachet de foietaj am facut 2 placinte, una maaare si una mai mica (cea din poza). Acum, ca sa le asamblezi intinde aluatul, pune o clatita, peste clatita pune umplutura cu ciuperci, peste ele inca o clatita si apoi un strat de bucati de peste si inca o clatita. Imbraca totul cu jumatatea de aluat ramasa si impatureste-i capetele. Am incercat sa-i fac si ceva decoratiuni cu peste, adica din alutul ramas (de la placinta mica) am decupat cu un cutit pestisori pe care i-am pus peste aluat. Am mutat placinta intr-o tava in care am pus hartie de copt.

Intr-un castron am batut un ou cu 2 linguri de lapte, cu care am uns placinta pe desupra. Am bagat-o la cuptor timp de 45 de minute in cuptorul pre-incalzit. Se serveste fierbinte sau la temperatura camerei. Buna si a doua zi ca pachetel. 😉

Kulebyaka - Placinta traditional ruseasca cu somon, orez si ciuperci

image_pdfimage_print

2 comments

Lasă un răspuns