Labneh – crema de iaurt

Labneh - crema de iaurt

Stiti ca va povesteam despre The Food Connection, proiectul fetelor de la Savori Urbane, prin care in fiecare luna trecem prin bucataria unui popor… luna trecuta a fost Turcia gazduita de Daiana si Cosmin de la Simplu si Bun (stiu ca am ratat putin data cu “doar” doua saptamani) dar mai bine mai tarziu decat niciodata. 😀 Despre labneh va pot spune ca este un aperitiv turcesc din iaurt gras de capra (libanez sau grecesc, inca sunt discutii pe tema asta, un fel de tuica noastra – sau a lor – ce mai conteaza??) ce se serveste dimineata la micul dejun cu menta uscata, ulei de masline, masline tocate… sau orice alt condiment. Desi am fost sceptica in privinta metodei, a iesit o crema de iaurt foarte asemanatoare la gust si consistenta cu crema de branza din comert.

Labneh - crema de iaurt

Ai nevoie de:

  • Iaurt gras de capra cu 10% grasime – 1kg
  • Sare – 1 lingurita
  • Tifon – fie il luati pe cel mai lat de 20 cm din farmacii fie in magazinele mari la raionul cu produse de curatenie se gasesc niste lavete din bumbac ce sunt perfecte facut reteta asta, sau pentru retetele de lapte de migdale, seminte… arata ca un tifon mai gros. Daca folositi tifon de farmacie, cum am facut eu, aveti grija sa-l puneti in mai multe straturi.
  • Condimente – busuioc, chives, piper, masline, cimbru, rozmarin, marar, patrunjel, usturoi – combinatie de orice cu oricat de multe condimente aveti prin casa
  • Ulei de masline
  • Rabdare – 48 de ore 😛

So, am amestecat iaurtul cu o lingurita de sare. Tifonul l-am impaturit in mai multe straturi si l-am pus ca baza intr-o sita pusa la randul ei intr-o olicica. Iaurtul amestecat cu lingurita de sare se rastoarna in tifon si se stange la capat pentru a putea stoarce apa din iaurt (arata ca o bocceluta). Dupa ce eu cu manutele mele am stors cat am putut din apa l-am lasat la scurs in frigider timp de 2 zile (merge si o zi, dar nu o sa iasa la fel gros). Dupa 2 zile de asteptare am scos crema din tifon. Din jumatate am facut bilute (cica este mai usor cu mainile unse cu ulei, mie nu mi s-a parut ca as fi mai eficienta asa) pe care le-am pus intr-un borcan cu ierburile care mi-au fost mie pe plac: busuioc, cimbru si piper, in asteptare prietenei Andreea si a diminetilor lungi cu cafea, pesto facut de ea si cascaval din Alpi. Mai e putin. Cealalta jumatate am sacrificat-o in numele calitatii, adica, cineva trebuia sa verifice daca a iesit cum trebuie, nu? Si-am verificat o felie, doua felii, trei felii…

Text & Foto: Ionela Stoica

Labneh - crema de iaurt

Labneh - crema de iaurt

 

image_pdfimage_print

8 comments

    • Ionela says:

      Multumesc Diana! <3
      Am folosit un softbox cu bliţ peste care am pus una bucata carton gaurit pt accentele de lumina. ah si am mai folosit oglinzi ca sa contrabalansez ce era prea intuncat. c'est la! 🙂 bine ca pana au iesit cat de cat le-am tot frecat si mutat...

  1. Claudia says:

    Wow! Zau daca mai stiu eu ce scrie in reteta! 🙂
    Pozele sunt ceva de vis. Sunt fara cuvinte. Acum intelegi de ce atunci cand te-am cunoscut am zis ca mi te imaginam altfel :)))) Pai pozele parca sunt facute de cineva din alte lumi. Ireal de frumoase!
    Ca si tine de altfel 😉
    Trebuia sa iti cer un autograf, clar :)))))

    • Ionela says:

      Awwwww:)) Multumesc claudia, esti super draguta mah! M-a amuzat teribil la conferinta cand mi-ai spus ca iti imaginasei ca sunt altfel… :)) hai ca rosesc, bine ca nu ma vede nimeni!

      • Claudia says:

        🙂 Pai… mi te imaginam sofisticata tare ca si pozele pe care se faci. Si am fost suprinsa de simplitatea ta. Esti muritor de rand ca si noi:))))) Si inca unul simpatic tare! Daca e sa ma iau dupa poze zic ca esti din alte lumi :p
        Asa m-am linistit :)))

  2. Brindusa says:

    Buna fetele! Super reteta. Eu strecor asa si iaurtul pentru tzatziki. De aia stiu ca se gaseste tifon lat, la metru, in magazinele unde se vind si alte stofe, matasuri, panze, etc.

    • Ionela says:

      Olla Brandusa! Eu nu am stiut de unde sa iau tifon asa ca am improvizat, desi de multe ori m-am intrebat unde gasesc altii tifon atat de mare… now i know! 10x

Lasă un răspuns