Lahmacun (pizza turceasca)

Ca nu poti tine un gurmand pofticios si nu chiar inapt in ale gatitului pe dieta sfanta de sarmale cu mamaliguta-ciorba de burta-salata boeuf si alte delicii traditionale romanesti e elementar, draga Watson. Ca ma duce curiozitatea ca o busola langa magnet prin bucatarii de toate natiile v-ati prins deja pana acum asa ca, atunci cand Asociatia de Prietenie Romano-Turca a aruncat in directia mea invitatia la un curs de gastronomie turceasca, am sarit pe bicicleta si m-am dus tinta in bucataria cat o hala de la ICHB unde se intampla minunea.

 

lahmacun4

Meniul in dulcea limba a lui Suleyman imi parvenise deja: ciorba de arpacas cu spanac (de-men-ta!!!), vinete cu carne, lahmacun sau pizza turceasa, desertul revani si ceaiul turcesc. Dubiile maxime erau legate de sus-mentionata ciorba, vinetele in orice combinatie nu aveau cum sa dea gres, pizza e pizza iar de dulce si ceai sunt addicted.

Confuzia a intervenit cand Esra, gazda noastra din sud-estul Turciei, a purces prin a pune la fiert in doua oale cu presiune doua tipuri de carne de vita, pentru ciorba si vinete, a pregatit in doi timpi si trei miscari compozitia pentru revani, a framantat aluatul pentru lahmacun, a preparat carnea tocata cu toate cele necesare tot pentru lahmacun si a pregatit spanacul pentru ciorba – simultan! Am auzit ca femeile turcoaice sunt mari bucatarese si e de mare lauda sa gatesti mult si bine si gustos dar, sa stapanesti toate etapele fara sa omiti vreun ingredient, cu o haita de femei dupa tine care pun intrebari in continuu e semn de woman on a mission!

Dupa inca vreo doua ore in care am aflat cum sta treaba cu carnea helal, cum de ciorbele turcesti sunt toate supe-crème, dulciurile lor sunt dulci de tot iar bautura turceasca nationala este ceaiul si nu cafeaua, gata au fost patru feluri: ciorba – Ispanaklı bulgur çorbası, aperitiv – Lahmacun , fel principal  – Hünkar begendi si desert – Revani , toate stropite din belsug cu ceai – Çay.

Ce sa va spun: ciorba acrisoara, densa ca o tocanita si buuuuuuna a fost surpriza serii. Nu stiu de ce nu ma asteptam sa aiba ce gust a avut si sa iasa cum a iesit dar, ce sa mai! Lahmacunul a demonstrat ca turcii sunt mari mesteri la umplutura de pizza iar, stropit cu lamaie si presarat din blesug cu patrunjel, te face sa mananci pana mori, invii si mai mananci unul!

Pentru prima data am luat in calcul vinetele pe post de un piure spumos si delicios (dar vinetele sunt delicioase in any shape, size and recipe) alaturate unei tocanite de carne cu ardei iar revani, cel mai dulce dulce si cel mai usor de facut dulce, e musai de experimentat si acasa.

 

A doua sesiune de curs se intampla vineri, pe 22 aprilie, intre 17:00 – 19:00 iar meniul la care am plescait deja de cateva ori e:

– supă cremă de linte
– karniyarik (vinete umplute cu carne)
– pilaf turcesc
– cacik (sos de iaurt cu castraveți)
– cafea turcească
– güllaç (prăjitură cu lapte)

Detalii despre preparate, adresa si ce mai trebuie gasiti aici. Cum a fost data trecuta vedeti aici.

Ca doar nu credeati ca doar ma laud si nu va povestestc nici o reteta din cele invatate! ntz, ntz, ntz!

Deci cine vrea o reteta de lahmacun ca la mama lor, a turcilor, predata direct de-o turcoaica sprintena?

lahmacun

Portii: 2-3 infometati

Pentru aluat ai nevoie de:

  • Faina – 2 pahare mari de ikea
  • Drojdie uscata – 7 gr
  • Sare – 1 lingurita
  • Apa calduta – 200 ml
  • Ulei – 1 lingura

Pentru umplutura ai nevoie de:

  • Ceapa – 1 buc. mare, generoasa
  • Ardei verde – 2 buc
  • Ardei rosu – 2 buc
  • Pasta de tomate – 1 lingura
  • Carne tocata de vita – 1/2 kg
  • Patrunjel  – 2 legaturi
  • Sare – 1/5 lingurita
  • Piper – dupa gust
  • Lamaie – 1 buc

Ca sa faci aluatul pune drojdia la inmuiat timp de 10 minute in apa calduta – 200ml. Adauga drojdia peste faina, apoi uleiul si sarea. Daca aluatul este mult prea lipicios mai completeaza treptat cu faina. Eu am facut de 2 ori pana acum  dupa aceeasi reteta, odata n-a mai fost nevoie de completare cu faina, odata am mai pus cat sa nu se mai lipeasca de degete. Framanta-l si apoi lasa-l la dospit vreme de 20 minute. Ca sa-l ajuti sa creasca pune sub castronul cu aluatul un extra castron cu apa calda si acopera aluatul cu un prosop curat de bucatarie.

Pentru umplutura toaca marunt sau fii fata/ baiat destept si baga totu’ la blender – ceapa + rosii + ardei. Amesteca-le pe toate si apoi adauga pasta de tomate, sarea si piperul. Toaca patrunjelul maruntel si amesteca-l cu celelalte ingrediente.

Aluatu-l imparte-l in in 5-6 mingiute – viitoare lipii. Arunca pe masa de lucru faina din belsug si cu un facalet intinde aluatul pana ai niste lipii rotunde, ovale sau orice alta forma iti place tie. Gazda noastra ne-a invatat ca putem sa le coacem in 2 variante: la tigaie sau la cuptor. Eu am incercat si varianta la tigaie dar la mine a iesit dezastru. Asa ca prefer sa le fac la cuptor. Aranjeaza lipiile in cuptor, o sa-ti intre 2-3, peste care pune umplutura, nu foarte mult, strat destul de subtire, cat sa-ti ajunga pentru toate cele 5-6 lipii. Sau poti sa fi cu o secunda mai dăsteapta si sa intinzi tot aluatul in tava peste care sa pui umplutura. Da’ n-o sa ai lipii rotunde, da’ o sa se faca mult mai repede. Se coc in 20 – 25 de minute. Cand sunt gata stropeste lipiile cu lamaie (daca-ti place) si imprastie patrunjel tocat peste ele. Cu cat mai mult cu atat mai bine. Daca vrei pune-i si niste ceapa. Ca sa fie bine, sa nu fie rau.

Text: Anca (Miranda Roz)
Foto: Ionela Stoica

lahmacun

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns