Lasagna vegetariana

lasagna vegetariana

Acum ca s-au terminat sarbatorile, piftia, sarmalele, carnatii si pastilele de Colebil, si am trecut cu bine peste ofertele (scuze, am vrut sa spun sarbatorile magice) care au inceput de la mijlocul lui noiembrie (sper ca la anu’, magazinele sa inceapa si mai devreme, de ce sa astepti sa treaca vara) ne intoarcem la viata de dinainte de sarbatori, stiti voi, inainte de alea 2 kilograme de vina depuse strategic fix unde nu trebuie, fix unde nu ai nevoie, fix unde se dau mai greu jos.

E bine in perioada asta de abundenta nebuneasca, am incercat impreuna cu Alina “za sefa Alina” o reteta de lasagna vegetariana care a ajuns chiar si la inima lui Bluto (stiti voi, dusmanul lui Popey 😉 si a fost foarte apreciata.

Asa ca daca si tu stai in casa cu un Bluto (a nu se confunda cu Pluto) care ar manca spanac decat daca spanacul ar fi carne, atunci iti zic ca am reusit cu reteta asta.

lasagna vegetariana cu ciuperci si spanac

Portii: 4
Ai nevoie de:

  • Ciuperci – 500g
  • Ceapa rosie – 1 – 2 buc.
  • Spanac – 500g (noi am folosit spanac congelat)
  • Usturoi – dupa gust
  • Rosii bucati la conserva – 1 cutie
  • Morcov ras  – 1 buc.
  • Ardei gras rosu – 1/2
  • Foi pentru lasagna
  • Apa – 50-100 ml
  • Mozzarella – 100g
  • Zahar – 1-2 cubulete de zahar brun
  • Cimbru – 1/2 lingurita
  • Coriandru boabe zdrobite
  • Nucsoara – 1/2 lingurita
  • Sare
  • Piper
  • Ulei

In primul rand am pus la dezghetat spanacul si am pus si o oala mare cu apa la fiert cu putina sare – pentru foile de lasagna. Cat timp spanacul se dezgheata ne putem ocupa de restul ingredientelor.
Am tocat ceapa marunt si am calit-o in ulei pana cand s-a inmuiat putin, peste care am adaugat ciupercile tocate cubulete marunte. Le-am lasat la foc mediu si le-am amestecat din cand in cand cu o lingura de lemn – pana cand nu au mai lasat apa.

Am adaugat usturoiul tocat si le-am mai lasat pe foc 1 minut. Din conserva cu rosii, jumatate le-am adaugat peste ceapa si ciuperci apoi am adaugat spanacul dezghetat si morcovul ras. Adauga condimentele: zahar, boabe de coriandru, sare, piper, cimbru si nucsoara. Condimentele (zahar, piper, sare, boabe de coriandru, nucsoara si cimbru) pune-le treptat, gusta din cand cand si asezoneza-le cum iti place tie. Umplutura de spanac si ciuperci trebuie sa fiarba timp de 20 – 30 de minute. Cand vezi ca scade prea mult completeaza cu apa din cand in cand.
Cat timp spanacul fierbe pregatim foile de lasagna pe care le vom pune in apa clocotita 2 cate 2 (nu mai mult pentru ca se pot lipi intre ele, si poate fi destul de dificil sa le dezlipesti) si fierbe-le respectand timpul de fierbere indicat pe pachet. Scoate foile de lasagna separat pe o farfurie urmand sa le aranjam in tava ce o vom baga la cuptor.
Am luat o lingura din sucul ramas de la rosii si am uns tava in care urmeaza sa punem primul strat de foi. Peste primul strat de foi de lasagna am pus cateva linguri generoase de spanac, inca un strat de foi, un strat de spanac, tot asa pana cand am terminat spanacul (sau pana nu mai este loc in tava de inca un strat). Lasagna trebuie sa se termine cu stratul de foi, peste care am pus rosiile ramase in conserva si mozzarella rasa.

Le-am bagat la cuptor 180C timp de 20 – 30 minute – cand stratul de mozzarella s-a topit si a prins putin culoare, este gata!

Vegetarian Lasagna Power!

*Nota autorului: Am servit lasagna asta, cu inima stransa unuia care nu mananca spanac (sub nicio forma spanac – poate doar in caz in caz de apocalipsa, cand singura mancare ramasa este spanacul, poate doar atunci, poate!) si am fost prea placut impresinata sa aud “Wow. Da! E foarte buna!” Si credeti-ma nu e genul care sa-si taie singur craca de sub picioare, si sa zica, inghitind insec, cu vocea tremurata “Da, este ok…” si sa zambeasca sfios. Oh nu, nu e genul ala. :))

lasagna vegetariana cu ciuperci si spanac

lasagna-3649

lasagna-3662

Bucatar: Alina Mocanu
Foto & text: Ionela Stoica

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns