Masterchef la mine acasa cu Sun Food & Laura Adamache Retete Culinare

Concurs SunFood

Hello world! Asadar, avem 2 retete cu care participam la concursul “Masterchef la mine acasa cu Sun Food, de pe blogul Laura Adamache Retete Culinare” in care speram sa castigam (cu putin noroc) un robot de bucatarie “masterchef” cu vas din inox, accesorii de framantat, feliat si maruntit. O sa-i pice fata Simonei cu treaba asta!
Nu stiu daca va imaginati ce inseamna acest lucru pentru mine… in primul rand nu o sa o mai aud pe vrajitoarea de Simona cum se plange ca nu am ce-mi trebuie “Ionela nu are cutite bune, astea-s cutite?!” Ionele si-a cumparat cutite, ca deh decat sa o vezi pe Simona nefericita mai bine… iti cumperi cutite. “Ionela nu are mirodenii! Petrica! eu nu pot sa gatesc asa!” Ionela si-a luat mirodenii. “Nu are asta, nu are aia…” Viata grea va spun gatitul cu Simona! Pe langa relaxarea mea psihica o sa fie si aia fizica, adica imi doresc atat de tare sa fac paine de casa, si sa-mi iasa crema pentru cupcakes din prima cum trebuie (fara sa invoc sfintii, fara sa-l sun pe Petru sau Alina, cu lacrimi in ochi, si sa-i intreb cu ce-am gresit, de ce oamenilor buni), ce viata…

Si ghici ce nu am, un mixer bun (sau ca sa fiu sincera n-am mixer de niciun fel, doar un robot de bucatarie primit de la mami cand m-am mutat de acasa, care bineinteles ca nu o multumeste pe Simona), un mixer d-asta i-ar inchide piscul cat ai zice “maioneza”! Mai jos bestia mult dorita!

concurs-aniversar-Sun-Foodd

Panna Cotta cu ananas, vanilie si coulis de fructe de padure cu otet balsamic

Portii: 2-4 (depinde de gramajul pe care il are paharul)
Pentru primul strat, stratul cu ananas ai nevoie de:

  • Ananas –  3/4 dintr-o conserva SunFood
  • Frisca lichida sau smantana pentru gatit – 1 cutie de 200 ml
  • Curry – un varf de lingurita
  • Zahar – 4 linguri
  • Gelatina – 3 lingurite
  • Apa rece – 3 linguri

Stratul de vanilie si iaurt:

  • Iaurt grecesc 10% grasime – 1 cutie
  • Smantana pentru gatit sau frisca lichida – 1 cutie de 200 ml
  • Esenta de vanilie – 1 lingurita
  • Zahar – 5 linguri
  • Coaja rasa de la 1 lamaie
  • Gelatina –  3 lingurite
  • Apa rece – 3 linguri

Coulis de fructe de padure cu otet balsamic

  • Mix de fructe de padure (proaspete sau inghetate) – 200g
  • Otet balsamic – 2 linguri
  • Zahar – 3 linguri
  • Suc de la 1 lamaie

Metoda:

Stratul cu ananas:
Mai intai m-am ocupat de stratul galben, cel facut din ananas. Am blendat bine de tot 3/4 dintr-o conserva, fara suc, pana cand am obtinut o pasta foarte fina. Intr-o canuta am amestecat gelatina cu apa si le-am last deoparte pentru 5 minute. Intre timp am amestecat intr-o craticioara frisca lichida cu zaharul si un varf de lingurita cu curry, la foc mic pana cand s-a dizolvat zaharul. Amestecul trebuie sa fie foarte fierbinte, dar nu trebuie sa fiarba. Cand zaharul s-a topit l-am pus deoparte si am pus geletina din canuta, pe care am amestecat-o cu smantana pana cand acesta s-a dizolvat. Am adaugat pasta de ananas si le-am amestecat bine, pana cand am avut o compozitie omogena.
Pentru a obtine efectul acela de unghi am inclinat paharele, le-am pus intr-o tava si am turnat compozitia. Le-am bagat la frigider pret de aproximativ o ora (sau pana cand este gelatina intarita).

Stratul de iaurt si vanilie:
Am pus la inmuiat cele 3 lingurite de gelatina cu cele 3 linguri de apa rece si le-am lasat deoparte timp de 5 minute. Intr-o craticioara pusa pe foc mic, am amestecat 1/2 din cantitatea de smantana/ frisca lichida  cu cele 5 linguri de zahar, esenta de vanilie si coaja de lamaie – pana cand zaharul s-a topit. Atentie, nu trebuie sa fiarba. Am pus gelatina si am amestecat pana cand s-a dizolvat. Separat am amestecat smantana ramasa cu iaurtul pe care ulterior le-am adaugat in compozitia de smantana – zahar – gelatina. Am amestecat totul bine si am turnat peste stratul de ananas (numai dupa ce acesta s-a intarit).

Coulis de fructe de padure si otet balsamic:
Am pus toate ingredientele – fructele congelate, zaharul, sucul de lamaie si 2 linguri de otet balsamic – si le-am fiert in prima faza timp de 20 de minute. Apoi le-am luat de pe foc, le-am blendat bine, le-am trecut printr-o sita ca sa scap de seminte si le-am mai fiert o tura (10 minute). Am turnat ultimul strat, cel rosu, doar dupa ce stratul alb s-a inchegat bine. Am pus bucatele de ananas din ce mi-a ramas dupa ce l-am facut piure.

Pentru ca timpul sa fie folosit cat mai bine, ordine operatiunilor a fost urmatoarea: 1. stratul de ananas 2. Coulis de fructe de padure 3. Stratul de iaurt si vanilie. Timpul in care m-am ocupat de coulis a fost suficient pentru ca stratul de ananas sa fie gata si sa pot continua cu cel de iaurt.

PannaCotta cu ananas si coulis de fructe de padure

 

PannaCotta cu ananas si coulis de fructe de padure

Vinete coapte umplute cu naut si pesto de patrunjel

Portii: 2 pers
Ai nevoie de:

  • Vinete – 1 buc. medie taiata pe lungime
  • Naut – 1 cutie SunFood
  • Paprika – 1/2 lingurita
  • Coriandru boabe – 1/2 lingurita
  • Chimen – 1/2 lingurita
  • Ulei de masline
  • Sare
  • Piper
  • Iaurt grecesc – 1/2 dintr-o cutie mica
  • Tahini – 2 lingurite
  • Seminte de pin – 150g
  • Usturoi – 1-2 catei (dupa gust)
  • Patrunjel – 1 legatura
  • Suc de la 1/2 lamaie

Metoda:

Am preincalzit cuptorul la 190C. Am taiat vinata pe lungime, am uns-o cu ulei, si peste am presarat sare din belsug. Am bagat-o la cuptor intr-o tava acoperita cu folie de aluminiu timp de 1 ora –  este gata atunci cand intra furculita usor in ea.  Intr-un mojar am amestecat toate condimentele – paprika, coriandru, chimen, sare, piper – si le-am pisat bine. Intr-un castronel am pus boabele de naut impreuna cu 2 linguri de ulei si condimentele pe care le-am pisat ulterior. Le-am imprastiat intr-o tava acoperita cu foaie de copt si le-am bagat la cuptor impreuna cu vinata – acelasi timp.
Cat timp nautul si vanata se perpelesc in cuptor m-am ocupat de pesto de patrunjel. Asadar intr-un blender am pus 50 – 70g seminte de pin, usturoiul, 2 -3 linguri de ulei de masline, sare si suc de lamaie. Le-am blendat pana cand am obtinut o pasta nu foarte omogena, in care inca se simteau semintele de pin – trebuie sa aibe textura (nu trebuie sa fie un pesto ca cel pentru paste – aproape lichid).
Cand s-au facut vinetele, se scot din cuptor se ung cu iaurt, tahini si pesto de patrunjel. Peste se pun boabele de naut proaspat scoase din cuptor, si seminte de pin prajite. Recomand consumul pe loc al acestui fel de mancare. 🙂

Vinete umplute cu naut si pesto de patrunjel

Vinete umplute cu naut si pesto de patrunjel-

Foto & text: Ionela Stoica

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns