Mini-Tarta cu branza albastra

Nu am avut timp sa postez reteta asta in ajun de revelion asa cum imi propusesem, dar nu-i bai ca ocazii de petrecere or sa mai tot fie!

  Tarta cu branza  albastra 

Pentru aluat ai nevoie de:

  • Unt – 100g (unt rece nu la temperatura camerei) + extra pentru uns tava
  • Faina – 225g
  • Sare
  • Albusuri de ou – 2 buc.

Umplutura:

  • Unt – 25g
  • Praz – 1 buc. dimensiune medie
  • Smantana pentru gatit – 200ml
  • Branza albastra –  Roquefort,  Stilton sau Gorgonzola – 200gr
  • Galbenusuri – 3 buc.
  • Nuci maruntite – 35gr
  • Sare
  • Piper
  • Decor: frunze de patrunjel sau frunze de rucola

Pasul 1 aluatul: Pune untul, faina si sare intr-un robot de bucatarie si amesteca totul intr-un robot de bucatarie (sau cu manutele) pana cand capata consistenta unor firmituri. Am mutat aluatul acesta intr-un castron incapator peste care am pus 2 albusuri. Le-am amestecat bine pana cand am obtinut o coca usor de intins (se poate sa mai fie nevoie de extra faina daca ti se pare ca este prea lipicioasa coca). Am intins-o bine de tot pe blat si cu ajutorul unei forme de tarta (sau un pahar cu gura mai mare) am taiat din coca. Au rezultat 12 cercuri – adica 12 tarte la final.

In mod normal acum urma pasul in care voi trebuia sa ungeti formele de tarta cu unt, sa asezati aluatul peste care sa puneti greutati de tarta (bilutele acelea speciale  sau boabe de fasole), apoi sa le lasati sa se linisteasca la rece timp de 30 de minute. Asta trebuia sa se intample si la mine daca as fi avut atatea forme de tarta. Pentru ca nu am avut am facut asa: Am luat o tava pentru muffins, am pus aluatul pe fundul tavii (tava pe care am intors-o invers). Cu degetelele am ajutat aluatul sa se muleze pe forma tavii astfel incat sa se formeze cosuletele. Apoi la frigider 30 de minute.

Dupa am bagat carcaselele in cuptorul incalzit 200C pe care le-am copt timp de 10 minute.

Tarta cu  branza albastra

Umplutura:

Am topit untul intr-o tigaie peste care am adaugat praz tocat – 10 – 15 minute la foc mic-mic-mic pana se inmoaie. Apoi am pus branza maruntita grosier si 2 linguri de smantana de gatit – am amestecat si i-am pus un strop de sare si piper. Am pus si restul de smantana. Cand a ajuns la punctul de fierbere am stins focul si am pus galbenusurile batute in prealabil si le-am amestecat.

Acum carcasele deja sunt scoase din cuptor si racite. Pe fundul fiecarei carcase am pus din nucile tocate. Peste nuci am pus in fiecare tartica cu o lingura din mixul de branza. Le-am aliniat pe toate pe o tava si le-am bagat la cuptor timp de 15 minute pana cand sunt aurii.

La sfarsit lasa-le sa se raceasca apoi decoreaza-le cu nuci (daca ti-au mai ramas) si frunzulite de patrunjel sau rucola.

Text: Ionela Stoica
Foto: Ionela Stoica

Tarta cu  branza albastra

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns