Paste la cuptor

Paste penne la cuptor

Cel mai tare lucru la retetele cu paste este flexibilitatea data… si pentru ca in general imi este destul de greu sa urmez o reteta cap-coada fara sa-mi vina o idee stralucita… “Hmmm… dar dacapun si niste frisca peste cartofii astia.. peste care deja am pus sos de ciocolata?! Oare ce se intampla?” Glumesc, nu merg atat de departe din respectul prea mare pentru ciocolata, evident! Sa revenim la paste pe care pana acum nu le-am servit decat in formula clasica de şpagheata, si niciodata la cuptor (mai putin reteta devenita traditional romaneasca de paste cu branza si stafide la cuptor, in care inca imi este neclar in ce categorie sa o incadrez… desert… fel principal.. si servita de mamele din lumea’ntreaga ca atare).
Si desi pare complicata din insiruirea de ingrediente de mai jos, pe cuvant de macaronar incepator ca nu este, si garantez satisfactie si a doua zi la pachet (zic!).

Paste penne la cuptor

Portii: 4

Ai nevoie de:

  • Ulei de floarea sorelui – 15ml
  • Unt – un cubulet
  • Ceapa verde – 1 legatura tocata
  • Paste penne – 200g
  • Oua – 3
  • Lapte – 200ml
  • Smantana pentru gatit – 100ml
  • Mustar dulce – 2 linguri
  • Oregano – 1 lingura
  • Branza Gruyere data pe razatoare – 100g
  • Ciuperci –  eu am folosit un borcan de la Sun Food  sau  150g – 200g (ciuperci proaspete)
  • Sunca –  2 felii groase – 200g (sunca taiata cubulete – grosiere)
  • Parmezan – 25g
  • Sare
  • Piper

Paste penne la cuptor

Soteaza repede-repejor ceapa in ulei si unt – nu mult, 2 – 3 minute. Dar inainte de toate pune pastele fiert respectand timpul de fierbere de pe ambalaj si apoi ai grija sa scurgi bine de tot apa. Intr-un castron bate oualele, adauga laptele, smantana de gatit, mustarul, oregano si jumatate din branza Gruyere. Amesteca totul bine-bine de tot. Peste ceapa sotata pune si ciupercile –  5 minute, amestecand din cand in cand. Pune ciupercile peste paste si sunca – amesteca totul repejor si pune-le deoparte.

Pune peste compozitia cu ceapa – sunca – ciuperci amestecul facut din oua – lapte – smantana si amesteca totul bine. Muta toata compozitia intr-un ramekin incapator. Pe deasupra presara branza Gruyere ramasa si parmezanul.

Fa-i vant in cuptorul preincalzit pana cand se rumeneste frumusel pe deasupra – 30-40 minute la 180C. N-o sa va para rau! Testata si a doua zi si pot spune ca era in continuare mai mult decat competitiva.

 Text & Foto: Ionela Stoica

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns