That time of the year cand toamna, ploaie, carti, cuptoare incinse, oftat dureros dimineata pe racoare, buchetele de flori cumparate de la tigancile din intersectii, black friday… same things, different year. Da ce vreau eu sa spun inainte de a o lua pe aratura este ca avem o reteta noua, o placinta cu mere si rom. Pentru ca acum cateva saptamani m-am pricopsit cu o sticla de rom alb de la Angostura, si pentru ca prietena Ana m-a asaltat cu mere (d-alea bune, d-alea de tara) le-am facut felul si le-am pus intr-o placinta, cu o crusta crocanta, cu mere aromate de la rom si toate condimentele bune de iarna. Enjoy!
Pentru blat ai nevoie de:
- Faina – 250 gr.
- Unt – 200 gr.
- Zahar – 4 linguri
- Sare – 1 ciup
- Ou – 1 buc
- Apa – 2 linguri (in mare)
- Mere – 6-8 mere (curatate de coaja, samburi si taiate in felii)
- Zahar – 150 gr.
- Scortisoara – 1/2 lingurica
- Nuscsoara – 1/4 lingurica
- Rom Angostura – 50 – 100 ml
- Suc de lamaie – 2 linguri
- Ou batut – 1 buc.
As usual we keep it simple.
Pentru nascarea aluatului avem 2 variante:
- Amestecam intr-un bol faina, zaharul si sarea. Cu degetelele incorporam untul cu faina pana cand incorporam tot untul. Nu o sa fie un aluat pufos, ci o coca destul de grosolanca. Dupa ce untul s-a imprietenit cu faina, pune si oul si amesteca, insa daca ai totusi impresia (si cu siguranta asa o sa fie) ca aluatul este putin cam greu de lucrat, adauga si 2 linguri cu apa. Infoliaza monstruletul si lasa-l o ora la frigider.
- Acelasi proces ca mai sus doar ca punem toate ingredientele intr-un robot de bucatarie.
Pentru umplutura de mere (adica motivul pentru care ne-am adunat aici astazi) amesteca merele (curatate de coaja si samburi) cu zaharul, scortisoara, nucsoara, lamaia si in special romul.
Dupa o ora scoate coca din frigider si imparte-o in 2 bucati egale. Intinde-o pe blat, avand grija sa ai in vedere dimensiunea vasului care ajunge la cuptor. Dupa ce ai intins aluatul, mai baga-l la frigider timp de 10 minute. Apoi intinde-l in vasul in care urmeaza sa pui merele avand grija ca acesta sa acopere si marginea vasului. Aranjeaza merele in interiorul carcasei si apoi acopera-le cu cealalta foaie. In mijlocul aluatului superior fa cateva gaurele pentru ca pe acolo sa iasa aerul cald. Daca ti-a ramas coca poti sa get creative with it si sa modelezi cateva frunze, flori, stelute si sa le pui pe placinta. Bate un ou si unge placinta cu el apoi presara zahar pe deasupra. Mai bag-o la frigider pentru inca 15 minute apoi la cuptor 50 de minute – cuptorul deja incalzit.
Foto & Text: Ionela Stoica
Buna! Ai omis untul la ingrediente.. cate g de unde trebuie? 😀
Hello Maya! se pare ca untul il mananc nu numai pe paine! 🙂 am completat, multam de atentionare :*
Sunt superbe si f imbietoare pozele! M-au convins sa ma pun pe treaba, dar nu ai specificat cat unt pui. Multumesc pt raspuns!