Placinta nemteasca cu ceapa – Schwäbischer Zwiebelkuchen

Fetele de la Savori Urbane, Oana si Diana, ne-au provocat, acum cateva saptamani la joaca de-a bucatareala in jurul lumii a.k.a. THE FOOD CONNECTION in care 24 bloggeri culinari vor gati cate ceva din bucataria altor popoare. In fiecare luna un blogger gazduieste o tara, luna aceasta, dedicata retetelor nemtesti  este gazduita de Andreea de la Andie.ro (asa ca daca sunteti curiosi si vreti sa incercati si alte retete nemtesti, acolo aveti ocazia de a le vedea pe toate).

Si acum cateva cuvinte despre: Schwäbischer Zwiebelkuchen sau German Onion Cake sau Placinta cu ceapa sau  – un fel de quiche, nemtesc. Reteta este originara din sudul Germaniei si se face in special toamna, dupa ce s-au cules strugurii si vinul proaspat tasneste din butoaie (sau cel putin asa spun ei). In functie de regiunea in care te afli placinta asta cu ceapa poate avea mai multe infatisari, poate fi plata si taiata in patratele sau poate fi inalta si cu topping mai bogat (ca acesta). Indiferent de forma pe care o are in reteta traditionala se foloseste aluat crescut cu drojdie si ceapa caramelizata. Se serveste proaspat scoasa din cuptor impreuna cu un vin alb.

 Tarta nemteasca cu ceapa caramelizata

Pentru blat ai nevoie de:

  • Drojdie – 25g
  • Lapte – 250 ml
  • Faina – 375g
  • Unt – 60g
  • Ou – 1
  • Sare
  • Zahar – 1/8 lingurita

Topping:

  • Ceapa – 800g (eu am folosit in proportie de 80% ceapa rosie, dar nu e musai sa fie asa)
  • Cubulete de bacon – 150g
  • Creme fraiche (smantana proaspata cu un continut ridicat de grasime) – 500g
  • Oua – 4
  • Piper
  • Chimen

Sufleca-ti manecile, fa-ti incalzirea, fa niste fandari si apuca-te de treaba. Mai intai blatul! Adica amesteca drojdia si zaharul cu laptele un pic caldut si doua linguri de faina si amesteca-le pana cand sunt dizolvate. Pune-le deoparte intr-un loc cald timp de 10 minute. Dupa, adauga treptat si celelalte ingrediente si poti sa incepi sa framanti pana cand ai o coca omogena (sau daca ai un mixer pentru paine, le pui pe toate acolo si voila!) Acopera castronul cu un prosop curat si pune-l intr-un loc caldut timp de 20 de minute – timp in care o sa cresca (eu l-am pus desupra unui calorifer). Dupa cele 20 de minute de asteptare nervoasa, (creste – nu creste, sa ma uit sau nu ma uit, oare pot sa respir si sa nu deranjez blatul… trebuie sa intelegeti ca acum ceva timp (mult!) cand eram un pui de om si bunica-mea facea cozonac, mi-am luat o bartai palma dupa ceafa pe motiv ca “deranjez coca si nu se mai face cozonacul”, apoi bineinteles un sir de cruci si matanii dedicate in totalitate cozonacului) mi-am luat inima in dinti si am privit in ochi monstrul care crescuse de nu-mi venea sa cred! Ha! Ia de aici!

Cat timp coca creste, tu te pregatesti sufleteste de o sesiune de plans ca atunci cand ai vazut filmul ala indian cu elefantii… da, da tocam ceapa, muuulta ceapa! Asadar toaca ceapa solzisori si apoi soteaz-o pana devine transparenta si moale, impreuna cu bucatile de bacon. N-o sa dureze mai mult de 10-15 minute.

Cat timp tu treci peste trauma lasata de ceapa amesteca cu un tel intr-un castron oualele – 4 la numar impreuna cu smantana, piperul si chimenul pana au consistenta uniforma.

Transfera coca intr-o tava maricica dar cu margini taioase (o sa fie foarte lipicioasa) si incearca sa o intinzi uniform acoperind si marginea. Dupa ce ai uniformizat blatul adauga si ceapa sotata cu bacon peste care toarna amestecul cu smantana astfel incat sa fie acoperit uniform. Inceara sa inlaturi excesul de aluat.

Baga-l la cuptor pentru 45 minute in cuptorul preincalzit la  225°C sau pana cand se rumeneste deasupra!

Foto: Ionela Stoica

Tarta nemteasca cu ceapa caramelizata

 

image_pdfimage_print

5 comments

  1. Alina says:

    Hahahaha! Cozonacii ar trebui interzisi, se pare ca au lasat traume in copilarie. Matusa mea facea si nu numai ca nu aveam voie sa arunc un ochi la ei, dar nici sa ies din camera nu mai puteam pana nu-I cocea pe toti:)))
    Foarte interesanta reteta si pare destul de simpla. Mi-am propus si eu sa aleg o reteta pe luna. Asta e a 2-a.
    O seara buna!

    • Ionela says:

      Da, da… exact! Sa nu te prind ca iesi din bucatarie pentru ca boala romanilor, curentul, nu ne trage doar pe noi :)) Daca tot o faci, pune-i si un pahar de vin, merge a-ntaia! :*

Lasă un răspuns