Prajitura cu Lavanda si Migdale

Bundt Cake with lavanda
Stii cum e cand te indragostesti la nebunie de un ingredient si dupa vrei sa-l folosesti peste tot – in orice? Ei bine asa ni s-a intamplat si noua, mie si Irinei cu lavanda, asa ca am cautat sa facem o prajitura cu lavanda (iar?!).
Ei bine prajitura asta, are asa un je ne sais quoi… o aroma de lavanda, o textura ferma – nu e genul care sa fie plina de pufosenie, este o prajitura cu personalitate!

Nu uitati sa aveti grija de unde cumparati lavanda!

Ingrediente:

  • 2 cani zahar
  • 1/2 cana faina de migdale
  • 1 lingura + 1 lingurita flori uscate de lavanda
  • 1 cana unt la temperatura camerei
  • 4 oua
  • 2 lingurita esenta de vanilie
  • 1 cana smantana pentru frisca
  • 1/4 cana in care amestecati jumatate lapte si jumatate smantana (cu grasime intre 16 – 29%)
  • 2 – 1/2 cana cu faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 4 lingurite apa fiarta
  • 3/4 cana zahar tos
  • optional cateva flori de lavanda

Se unge tava in care puneti prajitura cu unt si faina si se pune deoparte. Intr-un blender se amesteca 1/2 cana cu zahar, migdalele si o lingura de lavanda, se blendeaza pana cand totul are o textura foarte fina. Intr-un castron incapator se amesteca untul (la temperatura camerei) si zaharul ramas pana cand sunt incorporate foarte bine. Peste acest amestec se pune faina de migdale amestecata cu zaharul si lavanda – facuta la pasul anterior.
Treptat se adauga oualele, unul cate unul, avand grija sa amestecati totul foarte bine dupa fiecare ou. Se adauga esenta de vanilie.
Intr-un castronel se amesteca frisca si amestecul de lapte si smantana. Amestecati ingredientele uscate astfel: faina, praful de copt si lingurita de sare.
Treptat se adauga ingredientele uscate si amestecul facut din lapte si smantana peste cel cu migdale – aveti grija sa fie totul foarte bine amestecat.
Aluatul este gata, se toarna in tava pregatita si se coace la 160C timp de 50-60 de minute.

Inainte de a scoate prajitura din cuptor verificati cu o scobitoare daca este coapta. Dupa ce ati oprit focul mai lasati-o 5-10 minute cu usa cuptorului intre-deschisa si inca cateva minute sa se racesca dupa ce este scoasa din cuptor.

Optional: Se face o infuzie din lavanda ramasa cu apa fiarta – se lasa cateva minute. Se strecoara lavanda iar apa ramasa se amesteca cu zaharul tos pana cand se obtine consistenta dorita pentru topping (pasul acesta chiar nu mi se mai pare necesar, prajitura este suficient de dulce si aromata si fara extra topping ) poate doar usor pudrata cu zahar tos.
My two cents!

Bundt Cake with lavanda

  Cook: Irina Mihart
Foto & Text: Ionela Stoica
Reteta: tasteofhome.com

 

 

image_pdfimage_print

One comment

Lasă un răspuns