Pui cu piure de usturoi

Pui la cuptor cu piure de usturoi

Acum doua saptamani ne-am facut de cap sarbatorind ziua Romaniei (dar si un Thanksgiving intarziat – in care prietenii nostrii ne-au multumit pentru rasfaturile din ultima vreme).

Ne-am strans cu mic, cu mare la “sediul central” si ne-am pus pe gatit. Petru si Alina si-au suflecat manecile, au incins cuptoarele si-au aruncat legume minunate la caramelizat, au masat un pui intreg cu unt si l-au asezat la relaxat pe un pat de ceapa rosie. Alina ne-a facut o mega surpriza (creatii proprii) rasfatandu-ne cu doua deserturi fabuloase (despre care va voi povesti in curand): tarta de ciocolata cu banane si cheesecake cu dovleac.

Starul cinei noastre a fost un pui la cuptor cu piure de usturoi copt si lamaie. Peste reteta asta am dat cautand “lemon roast chicken” si aparent exista o multime de retete cu 40 de catei de usturoi :).

Eu nu am folosit 40 de catei de usturoi (adica or fi fost, insa nu i-am numarat), insa rezultatul a fost peste asteptari. Daca si voua va place usturoiul asa cum ne place noua,  atunci reteta asta trebuie incercata.

 

Ai nevoie de:

  • Usturoi 4-5 capatani
  • Ulei de masline
  • Ierburi de provence
  • Zeama de la 1 lamaie
  • Unt 50gr
  • Pui intreg – 1,5kg (mai mult sau mai putin)
  • O lamaie intreaga intepata
  • Mix de radacinoase – 1kg (cartofi, morcovi, telina, ceapa)
  • Sare
  • Piper

 

Metoda

 In primul rand am incins cuptorul la 220 de grade, apoi am taiat capatanile de usturoi in doua si le-am stropit cu ulei de masline, sare, piper si ierburi de provence (cimbru, rozmarin, salvie), le-am acoperit cu folie de aluminiu si le-am dat la cuptor pentru 30-40 minute. Cand au fost gata, iar in casa mirosea ca cea mai suculenta friptura, am scos usturoiul din coaja (prin presare) si l-am pasat adaugand zeama de lamaie si ceva unt facand un piure delicios de usturoi (la care nu ma gandisem ca poate exista). Am frecat puiul (pe care l-am curatat, parlit, pigulit – l-am facut frumos ce sa mai!) in interior, exterior pe sub piele – si pe unde lumina zilei nu a patruns vreodata – l-am asezat pe un pat de radacinoase, i-am bagat o lamaie intepata in cavitate si l-am dat la cuptor pentru vreo ora (dar va dati si voi seama in functie de marimea pasarii voastre).

Cand a iesit pasaroiul din cuptor era rumeniu si fericit cum nu-l mai vazusem pana atunci. L-am lasat la odihnit putin inainte de a ne napusti asupra lui ca vulturii.

El a fost multumit ca ne-a saturat, noi am fost multumiti ca am mancat (si baut) bine…si-a fost un happiness la noi la cina de nu va spun. Dar nu mai bine va puneti voi pe gatit ca sa-i bucurati si voi pe-ai vostrii?

Usturoiul uneste suflete 🙂

Pui la cuptor cu piure de usturoi

Pui la cuptor cu piure de usturoi

Text: Simona Stinga
Bucatar: Petrica Ghita
Foto: Ionela Stoica

image_pdfimage_print

2 comments

Lasă un răspuns