Pui umplut cu firmituri de paine proaspata

Încă o reţetă cu pui, încă nişte kilograme în plus. Să le dea Dumnezeu sănătate lui Adrian Richardson si lu’ mama lui pentru reţeta asta la care eu am salivat de am fost la un pas de leşin! Treaba e simplă: e cu unt, pătrunjel, firmituri de pâine proaspătă şi coajă de lămâie. Să-i dăm bice!

IMPORTANT! Daca in general strambati din nas cand auzit de unt, back off now! Dolofanul asta are 300g de unt la bord)

Pui-umplut-cu-firmituri-de-paine-proaspata2

Ai nevoie de:

 

  • 1 pui de cca 1,5 kg
  • Unt – 100g la temperatura camerei
  • Pătrunjel – 1 leg.
  • Sare
  • Piper

Pentru umplutura

  • Ceapă – 1 buc.
  • Ulei de masline – 1 lingura
  • Firmituri de paine proaspata – 3 cani
  • Patrunjel – 1 legatura
  • Cimbru – 2 lingurite
  • Usturoi dat pe razatoare – 2-3 buc.
  • Suc + coaja rasa de la o lamaie
  • Sare
  • Piper

Metoda

Bestiuta de 1.5 kg se ia si se „grijeste” (cum spunea minunatul Radu Anton Roman) adica se curata (parleste) de penele ramase, daca nu este cea mai proaspata pasare ever si pielea a devenit lipicioasa (asta se poate intampla daca sta in punga mult timp – si d’oh nu cred ca tocmai i-ai taiat gatul) se poate spala cu apa rece (lucru care nu este cel mai indicat pentru ca poti imprastia microbii de salmonela prin toata bucataria – asa zice Jamie!).

Daca puiul este gata de umplut, incepi prin a desprinde pielea de pe piept, cu grija sa nu o rupi (ca mine). Acolo va intra untul frecat cu patrunjel (100g unt la temperatura camerei frecat cu o legatura de patrunjel tocat marunt, sare si piper).

Baga untul in buzunarul care a rezultat sub pielea de pe piept si incearca sa-l intinzi cat mai uniform, pe toata suprafata. Eu, cum nu am fost tocmai indemanatica, am reusit sa rup piele pe care am „cusut-o” cu scobitori. Do that, daca va chinuie talentul ca pe mine.

            Umplutura este foarte usor de facut, meaning:  se caleste ceapa taiata marunt intr-o lingura de ulei de masline, se marunteste paine in robot, se toaca restul de patrunjel, se adauga cimbrul, coaja si zeama de lamaie, usturoiul, untul la temperatura camerei, sare si piper, dupa gust, se amesteca bine toate intr-un bol sau in robot, daca iti e mai usor si se introduce in cavitatea puiului – pana-n gat (!). Sareaza, pipereaza, boiaza (is that even a word?) si cimbreaza (hahaha- that souns funny) puiul everywhere.

            Aseaza-l intr-o tava in care ai taiat niste ceapa in sferturi, usturoi in coaja, morcovi, cartofi – all the good stuff si da-l la cuptor, la foc mic (160-180 grade) pentru vreo 2 ore. La sfarsit nu l-am lasa singur, l-a insotit si ceva fasole verde fiarta apoi stropita cu suc de lamaie, usturoi si ulei de masline.

            Noi i-am facut felul in 10 minute (tops), timp in care niciunul dintre noi nu a scos un cuvant…tot ce se auzea era „mmmm”…

            Daca nu sunteti mancatori de porc in perioada asta, puiul asta este perfect pentru masa de Ajun, de Craciun sau pentru cand vreti voi, iar treaba misto este ca-i puteti implica si pe ai vostri in preparare, timp in care voi savurati un pahar de vin…    

Text: Simona Stinga
Foto: Ionela Stoica

Pui-umplut-cu-firmituri-de-paine-proaspata2

Pui-umplut-cu-firmituri-de-paine-proaspata2

 

image_pdfimage_print

One comment

Lasă un răspuns