Quiche cu napi porcesti

Quiche cu napi porcesti

De saptamana trecuta, de cand Catalina de la Sunny Side Up m-a innebunit cu quiche-urile ei (in sensul bun, da?), ma tot gandesc ce quiche sa mai fac. Si cand am primit de la prietena Carmen o punga cu napi porcesti de la Vatra, mi-am zis ca asta e cea mai buna ocazie sa-i incerc. Asa ca din napii primiti, o parte i-am pus deoparte pentru plantat, pe cei mici si mai sfiosi si o parte i-am fiert pentru 2 feluri de mancare. Chiftelute cu napi – cele mai nereusite chiftele, fie reteta a fost gresita fie am pierdut eu ceva din vedere, am incercat sa le prajesc (asa cum zicea reteta, dar n-a fost chip si fel), am incercat sa le bag la cuptor (si-am si reusit) dar rezultatul a fost… sa zicem, interesant. Asta s-a intamplat cu jumatate din cantitatea de napi, cealalta jumatate a ajuns intr-un quiche de-am zis saru’ mana tata lu’ Carmen!

Quiche cu napi porcesti

Si fac lobby pentru quiche din cauza ca poti improviza destul de frumos in jurul ingredientelor, si niciodata nu o sa fie acelasi quiche. Este atat de fain sa improvizezi cu ce ai in frigider si cu ce te taie capul si rezultatul sa-ti mai si placa.

Asa ca fii atenta la improvizatia de mai jos si fa-ti curaj sa construiesti si tu unul.

Portii: 4

Ai nevoie de:

  • Napi porcesti – 400-500gr. miez (va explic imediat cu se curata napii astia fara dureri de cap)
  • Branza sarata – 200g
  • Smantana pentru gatit – 200ml
  • Oua – 3
  • Mazare – 50g
  • Praz – 1 buc.
  • Sare
  • Piper

Blat:

  • Faina – 250g
  • Ulei – 100 ml
  • Apa calduta – 100 ml
  • Praf de copt – 1 lingurita
  • Sare – 1 lingurita

Mai intai punem osul la treaba si facem crusta. Si lucrurile nu pot fi mai simple de atat cu crusta asta. Adica ai 5 ingrediente care sigur-sigur se gasesc in orice bucatarie, pe care la amesteci intr-un castron pana ai un alut omogen. Asadar pune intr-un castron faina impreuna cu sarea si praful de copt si amesteca-l astfel incat toate prafurile sa fie combinate cu faina. In miljlocul castronului fa o gaura in care adauga treptat apa calduta amestecand faina cu apa. Apoi adauga si uleiul si framanta bine aluatul. Dupa ce ai un guguloi de coca, baga-l la frigider.

Hai sa facem umplutura cat timp sta aluatul la frigider. Asa ca pune napii intr-o oala incapatoare cu apa cat sa-i acopere si fierbe-i asa cum sunt, cu coaja. Este foarte greu sa-i cureti cruzi ei fiind foarte nodurosi si tuberculosi. Fierbe-i 10 – 15 minute, scurge-i de apa si curata-i pur si simplu cu mana, nu o sa ai nevoie de alte instrumente te asigur.

Tot acum taie rondele prazul si caleste-l putin in ulei, cat se inmoaie putin si pune-l deoparte. Intr-o cratiocioara pune la fiert mazarea – 10 minute.

Intr-un alt castron bate bine oualele, adauga smantana pentru gatit, branza rasa, sare si piper. In aceasta compozitie pune napii (pasati grosier) si mazarea dupa ce a fiert.

Scoate aluatul din frigider si intinde-l pe blatul de bucatarie pe care l-ai stropit cu cateva fire de faina. Intinde-l pana cand ai o forma rotunda ce poate incape in forma ta de tarta, astfel incat sa acopere si peretii vasului. Inteapa cu o furculita ici-colo aluatul. Peste blatul intepat cu furculita pune prazul calit apoit toarna compozitia peste si baga tava la cuptor pana cand se rumeneste usor pe deasupra, la foc mic si la cuptorul preincalzit.

Ideea este ca poti improviza atat de mult pe marginea acestei reteta ca in fiecare zi poti face alt quiche, adauga branza albastra, morcovi, ceapa, marar, dovleac, sunca, pui… ce vrei tu, si ai un fel de mancare vegetarian sau nu, bun si a doua zi, pentru care nu trebuie sa-ti bati prea mult capul.

Napi Power! 🙂

Quiche cu napi porcesti

Quiche cu napi porcesti

Quiche cu napi porcesti

Foto: Ionela Stoica

 

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns