Raci fierti in licoare cu flori de marar si sos de unt cu patrunjel, usturoi si chilli

Aceasta este prima incercare dintr-o serie de 3 pentru provocarea #HorecaXperience. Inspiratia am gasit-o in cartea lui Rene Redzepi (NOMA), but making a Michelin worth dish ain’t something you can do at home apparently. Ne-am luptat putin cu ingredientele, am adaptat, ne-am bosumflat pentru ca nu ne-a iesit ce trebuia, dar in final am spus “Hocus! Pocus!” si-am scos acesti raci veseli cu sos chimichiurri reinterpretat.

Hai ca nu ma mai lungesc pentru ca la cum arata sigur sunteti in drum spre Obor pentru a va cumpara raci (hint – in hala gasiti raci pescuiti, va zice fata).

raciAi nevoie de:

Pentru licoarea in care se fierb racii:

  • Raci – cu cat sunt mai multi cu atat mai bine – noi am folosit 1kg, insa mai mergeau
  • 60g sare
  • 40g zahar brun
  • 8 flori de marar (din acelea care se pun in varza pentru murat)

Pentru sosul de unt:

  • 100g-150g unt – the more, the better J
  • Jumatate de legatura de patrunjel tocat marunt (daca este mai pricajita puneti una intreaga)
  • 2 graunte de usturoi tocati marunt
  • 1 ardei iute curatat de seminte si tocat marunt
  • Sare
  • Piper

Optional :

Cativa stropi de lamiae

Cateva frunze de menta taiate marunt

Metoda:

Va mai amintiti voi filmul Julie and Julia? Eu l-am vazut de cel putin 5 ori, il ador pur si simplu si sunt sanse foarte mari ca povestea mea de dragoste cu bucataria frantuzeasca si mancatul branzeturilor cu baghete crocante sa-si traga radacinile din acest minunat film.

In cazul in care l-ati vazut, poate va mai aminti scena in care Julie trebuie sa omoare un lobster..well, we pretty much did that but times 40 pentru ca am avut vreo 30 de raci de crescatorie, prapaditi de vreo 5-7cm si vreo 10 raci mari si frumosi, pescuiti (din Obor, remember – Muntele, spre ca esti pe frecventa :D).

Punem circa 2 l de apa in care aruncam sarea, zaharul si florile de marar si o lasam sa ajunga la punctul de fierbere. Rene spune sa iei raci vii si sa le rasucesti codita din mijloc, sa tragi, astfel scoti intestinele. Don’t look them in the eye and you’ll be just fine! Cand apa a fiert, punem si racii si-i blansam (adica dam focul la minim si-i lasam in apa fierbinte) 1-2 minute. Ca si crevetii, racii isi vor schimba culoarea la contactul cu caldura. Dupa 2 minute ii scoatem si dupa ce s-au racit putin incercam sa scoatem coaja de pe cozi.

Pentru sosul de unt, am topit cca 100 – 150 de grame de unt intr-o sosiera, la foc foarte mic initial, iar cand oala a fost suficient de incinsa am luat-o de pe foc si am lasat untul sa se topeasca in voia lui. Intre timp am tocat rapid celelalte bunatati: patrunjelul, usturoiul si ardeiul iute si le-am pus pe toate peste untul topit si racit putin.

Pentru ca destinatia-i era pentru concurs am incercat mai multe variante de plating, insa nu va bateti capul cu asa ceva. Puneti sosul intr-un castronel, iar racii de jur imprejur. Nu va fie frica de bestiutele astea delicioase cu gust subtil de marar, dulci si nazdravane odata zmotocite in sosul asta obraznic de simplu!

Daca nu ne credeti aruncati-i o intrebare Catalinei si vedeti ce va spune 😉

Sa va mai spun ca micutii astia au fost pe post de antreu inainte de a ne porci cu burgeri unsi cu maduva la cuptor? Hai ca v-am zapacit simturile de tot!

Apucati-va de gatit si bucurati-va de vara!

Text: Simona Stinga
Foto: Ionela Stoica

raci

image_pdfimage_print

One comment

  1. Catalina says:

    Catalina subscrie: au fost deliciosi, ma, iar cu sosul ala jimmy choo sau cum ii zice inca am fantezii. Visez ca il mananc la mic dejun, pranz si cina, intins pe paine prajita… 😛

Lasă un răspuns