Roast beef

Roast Beef-6543

Nu ştiu dacă v-a fost dat să vedeţi vreodată dezgustul unui bucătar când comandaţi vită well done.  Este ceva de genul „De fiecare dată când un client comandă vită well done un bucătar se sinucide”. Sună haios, dar oamenii iau foarte în serios mâncatul, iar vita se mănâncă în cel mai „nefericit” caz medium well.

Well, eu fac parte din aceasta ultimă categorie, aceea a „nefericiţilor” care „sunt adventurous, dar nu prea” când vine vorba de mâncat carne în sânge. Probabil că mănânc mai multe ciudăţenii decât iubitul meu, bucătar de meserie, însă carnea crudă nu se numără printre acestea.

Când vine vorba despre carnea de vită trebuie să ştii ce să cumperi, de unde să cumperi, ce culoare trebuie să aibă carnea, cum să tai carnea, cât să ţii carnea la cuptor sau pe foc ca să fie medium rare? Sunt o groază de întrebări care transformă totul într-o mega complicăciune.

Roast Beef - carne de vita medium well

Ca să vedeţi cam cât de simplu poate fi să găteşti carne de vită şi pentru că Miruna voia să mănânce vită „aşa cum se face” l-am aşezat pe Petru la aparat şi ne-am ales cu un frumos roast beef medium well, ca să mănânce şi fetele.

Ai nevoie de:

  • 1 kg de rasol alb de vită
  • Ulei de măsline
  • Sare
  • Piper
  • Cimbru

Metodă:

                Totul începe de la măcelărie. Deşi pentru acest preparat se foloseşte muşchi de vită, din cauza faptului că este o avere, în restaurante vei găsi rasolul alb de vită pentru că este mult mai ieftin, iar consistenţa este asemănătoare (rasolul alb este o bucată de carne de la pulpa, cu formă cilindrică, fară grăsime).

                Aşează carnea pe un tocător, dacă este nevoie taie capetele astfel încât să rămâi cu un cilindru frumos şi leag-o. Go 50 shades on it! Dă-i cu nişte ulei de măsline pentru ca sarea, piperul şi cimbrul să se lipească de ea (presăra condimentele pe blat şi rulează carnea peste ele).

                Într-o tigaie cu mâner rezistent termic frige carnea pe toate părţile, uniform, astfel încât să se coloreze frumos şi să sigilezi toate sucurile. Dă-o la cuptor pentru 25 de minute sau până când temperatura la interior este de 65 de grade pentru medium spre medium well.

                Serveşte-o cu un sos delicat de vin sau de ciocolată şi legume caramelizate la cuptor.

Bon appetit!

Text: Simona Stinga
Chef: Petrica Ghita
Foto: Ionela Stoica


Roast Beef - carne de vita medium well

Roast Beef - carne de vita medium well

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns