Save with Jamie si Curtea Veche Publishing

vinete umplute cu cus cus

Ce părere ai avea dacă ţi-aş spune că poţi pregăti mâncare delicioasă acasa cu un buget mic şi fără să stai ore întregi în bucătărie?

Sau dacă ţi-aş spune că un burger din carne de cea mai buna calitate, făcut la tine în bucătărie te poate costa mai puţin decât unul de la fastfood, ti-aş stârni curiozitatea?

Îţi displace faptul că ajungi să arunci mai multă mâncare decât consumi? Vrei să găteşti responsabil pentru tine şi familia ta, dar nu ştii de unde să începi?

Jamie Oliver, cel mai iubit bucătar de la TV vine în ajutorul nostru şi ne învaţă cum să gătim înţelept, mâncare delicioasă cu un buget redus. #SaveWithJamie ultima carte a lui Jamie Oliver apărută la editura Curtea Veche si sigur va deveni your go to book,  când nu vei şti ce să faci cu resturile de pui rotisat, când vei vrea să prepari paste, însă nu vei avea sosul tău preferat de la borcan sau când vei mai avea 20 lei în buzunar şi 3 zile până la salariu.

Organizare, multă disciplină şi creativitate, acestea sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a face lucruri minunate. Nu cred că te vei mai gândi vreodată să comanzi mâncare sau să te mai opreşti la un DriveThrou în drum spre casă.  

Pe mine una mă scoate din sărite faptul că uneori sunt nevoită să arunc mâncarea pentru că nu m-am ocupat de resturile din frigider. Nici faptul că trebuie să trec prin supermarket în fiecare seară ca să cumpăr ceva de mâncare nu-mi place pentru că de fiecare dată se întamplă să cumper şi o groază de alte produse de care nu am neapărată nevoie şi pe care mai mult ca sigur le voi arunca la un moment dat.

Bucătăria este locul meu de joacă aşa că mi-am luat agenda, o cană de cafea aburindă şi m-am gândit la trei idei care m-ar putea ajuta să economisesc şi să reduc pierderile în bucătărie.

  • Am început prin a făce o listă de cumpărături care m-ar salva de la a merge la supermarket în fiecare seară: carne, legume congelate, cateva pachete de aluat de foietaj, cateva fileuri de peşte congelat numai bune pentru o plăcintă în zile ploioase, 1 cutie de orez arborio pentru risotto, 3-4 conserve de roşii pentru sosuri rapide şi poate un triunghi de parmezan, brânza tare se menţine foarte bine în frigider şi o vei folosi la sosuri, pestouri, risotto etc.

Îmi place foarte mult să reproduc acasă feluri de mâncare pe care le încerc la restaurantele din oraş: Cottage Pie la Saint Patrick’s – 16 lei/porţia (când am încercat-o eu prima dată), la mine acasă 3,30lei/porţia; Burgerii sunt între 25 şi 30 de lei, eu îi scot la 7 lei porţia plus wedges. Poţi găti Crispy Strips sănătoşi la tine acasă pentru mai puţin de 10 lei porţia! Chiar poţi prepara produse la calitatea din restaurant (chiar mai bune) cu bani mai puţini. Cu siguranţă prietenii îţi vor mulţumi şi vei avea casa plină în fiecare weekend :).

Crispy strips la cuptor

  • A doua idee care m-a inspirat a fost organizarea inteligentă a congelatorului.

Chiar poate fi prietenul tău cel mai bun! Cu siguranţă ai prin casă caserole pe care nu mai ai pe unde să le pui, aşa că fă-ţi un bine şi găseşte-le o întrebuinţare pentru congelator. Organizarea congelatorului mă duce cu gândul şi la a treia idee care m-a inspirat şi care mi s-a părut super-fun: utilizarea resturilor rămase prin frigider.  

Ai rămas cu sarmale de la mama-soacră şi nu le mai poţi mânca, aranjează-le frumos într-o caserolă şi pune-o în congelator pentru zilele în care nu vei avea energie să găteşti.

Ai jumătăţi de legume şi nu faci supă în viitorul apropiat – taie-le mărunt şi fă un amestec pentru supă gata de aruncat în oală.

Ai cumpărat o bucătă mare de carne, dar nu o vei folosi pe toată la un singur fel – gândeşte-te ce ai putea să găteşti cu ea şi tranşeaz-o corespunzător apoi pune-o în pungi pentru congelator şi scrie pe fiecare care îi va fi întrebuinţarea.

Ai resturi de verdeaţă care nu mai sunt la fel de fresh ca atunci când le-ai luat de la piaţă şi ai mai găsit şi o ultimă bucăţică de parmezan – e simplu – le pui pe toate într-un robot cu ulei de măsline şi faci un pesto bun pentru paste, marinat carne pentru grătar sau cartofi la cuptor. Va ţine cel puţin 1 lună în frigider, secretul este să-l acoperi cu ulei după fiecare folosire.

Ţi se întâmplă să uiţi că ai conserve de roşii desfăcute în frigider şi te trezeşti cu mai multe cutii folosite pe jumătate, atunci pune-le într-un blender aruncă un praf de sare, unul de piper şi puţin cimbru şi ai un sos numai bun pentru paste sau pentru pizza.

Mi se pare foarte reconfortant să vin acasă şi să am tot ce-mi trebuie pentru a găti o cină rapidă. Este de ajuns să-mi amintesc să scot ceva din congelator înainte de a pleca la serviciu…important este să-mi amintesc :))

 

Acestea sunt cele trei idei salvatoare inspirate de #SaveWithJamie pe care le-am implementat care sper să mă transforme şi în #EroulSaptamanii.

Curtea Veche Publishing răsplăteşte responsabilitatea în bucătărie şi te transformă în #EroulSaptamanii. Noi am acceptat provocarea şi am devenit eroii bucătăritului responsabil.

Mai departe provocăm prietenii noştri de la SunnySideUp, CofetarDeOcazie şi SoulBrunch să se alături iniţiativei #EroulSaptamanii.

Happy days!

 

Text: Simona Stinga
Foto: Ionela Stoica

Placinta cu carne

Placinta cu carne – Cottage Pie

 

 

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns