Sirop de soc

Vine vara bine-mi pare/  Sirop de soc
Peste tot gasesti o floare/
Cu care sa te dai mare…Merge?

Siropul asta de soc, o sa-ti schimbe vara – promit. Trebuie sa te grabesti putin daca vrei sa faci sirop de soc (cel putin daca esti de la campie, pentru ca munte tine mai mult), numai bun pentru caldurile din vara asta – sau cum sa fentezi incalzirea globala in 3 pasi simpli. De retinut este faptul ca iti recomand  ca socul sa fie proaspat cules, nu trebuie sa fie cules de mai mult de 24 de ore, altfel capata un miros ciudat.
Nu am vrut sa-l cumpar din piata pentru ca nu stiu cat de proaspat ar fi fost, asa ca am dat o fuga cu bicla prin parc de unde mi-am facut stocul de soc. In cateva zile vin si cu o reteta de otet de soc, asa ca daca saptamana asta te gaseste intr-un soc, ia mai mult sa-ti  ajunga si de otet, numai daca esti putin curios/ curioasa.

Sirop de soc

Sirop de soc

Pentru 2 sticle de 1l ai nevoie de:

  • Flori de soc – 25 flori 
  • Zahar – 1.5kg
  • Lamai – 3 bucati
  • Sare de lamaie – 75g

Sirop de soc

Ai grija sa cureti florile de soc de insecte, am incercat sa le scutur bine, dar nu este o metoda chiar eficienta, asa ca le-am luat la mana. Raportul de zahar – apa este de 1:1, asa ca intr-o oala am pus 1,5 litri de apa cu zaharul si le-am pus pe foc pana cand s-a dizolvat zaharul. Cat timp zaharul se dizolva, am curatat pe razatoarea cea mare coaja de la lamaie, avand grija sa nu intru prea mult in partea alba de coaja (ii da un gust amar), apoi am curatat lamaia de coaja, astfel incat sa ramana doar pulpa. 

Dupa ce zaharul s-a dizolvat  l-am turnat peste florile de soc amestecate cu pulpa si coaja de lamaie. Am adaugat si sarea de lamaie. Am acoperit oala si am lasat totul la macerat timp de 48h (in reteta din carte scria 24h, dar cineva, nu dau nume, a uitat de sirop). Dupa cele 48 de ore am turnat siropul in sticle sterilizate. 

Se pastreaza in frigider sau intr-un loc intunecat si racoros (gen un frigider:)). In cazul in care se zahariseste (acest lucru se intampla dupa cateva saptamani) se incalzesc sticlele in apa calda pentru a se dizolva zaharul.

Promit sa revin si cu o reteta foarte, foarte buna de cocktail cu sirop de soc, dar pana atunci…Make soc not war! 😛

Text & Foto: Ionela Stoica


Sirop de soc

Sirop de soc

Sirop de soc

 

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns