Supa crema de linte rosie – Mercimek corbasi

Astazi din extrasele cursului de bucatarie turceasca organizat de Asociatia de Prietenie Romano-Turca aducem in atentia domniilor voastre minunata Supa crema de linte rosie – Mercimek corbasi.

Afiyet olsun!

Linte rosie

Ai nevoie de:

  • Linte rosie – 1 pahar (din ala mare de ikea)
  • Ceapa – 2 buc.
  • Cartof – 1 buc. medie
  • Morcov – 1-2 buc.
  • Ulei – 3 linguri
  • Apa – pastram gramajul paharului de linte si punem 3-4 pahare
  • Sare – 1/2 lingurita
  • Menta uscata – 1 lingurita
  • Chimion – 1/2 lingurita
  • Fulgi de ardei iute (pulbiber) – 1/2 lingurita
  • Lamaie – la final la alegerea fiecaruia

Menta uscata

Spala lintea in 2-3 ape si las-o peste noapte la inmuiat (recomandarea mesterilor este sa sa pui si o linguita de bicarbonat de sodiu, ca sa evitam momentele neplacute de a doua zi, din metrou sau de la birou cand nu stii ce s-a intamplat sau de unde a venit aerul schimbarii. *wink-wink*).  Daca totusi esti o fire spontana, si nu ai lasat-o la inmuiat, pune-o la fiert apoi arunca prima apa.

Pune cele 3 linguri de ulei intr-o cratita la incins, adauga ceapa tocata, cartoful si morcovul (recomandam sa fie curatate de coaja si taiate cubulete :P). Amesteca-le sa fie si ele unde cu ulei apoi adauga paharele de apa si lintea. Lasa-le sa fiarba impreuna si ai grija sa iei spuma aia care se face deasupra. Dupa ce a fiert – aproximativ 20-30 de minute bag-o la blender pana se face crema. La final pune si condimentele: sare, piper, menta uscata, chimion si fulgi de ardei iute.

Noi la curs am mai invatat sa facem si urmatorul sos: un cub de 50g de unt pus la topit in care se pune menta uscata si fulgi de ardei iute. Peste supa se pun cativa stropi din acest sos. Extra puncte daca stropesti supa cu lamaie!

Foto. & Text: Stoica Ionela

 

Fulgi de ardei iute

Supa crema de linte rosie

image_pdfimage_print

2 comments

  1. Alina Veninatu says:

    Ionelaaaaaa, ma bucur sa mai vad cate o reteta pe aici (ca de obicei pe gustul meu). Eu fac supa de linte de vreun an cam in acelasi fel. Diferentele ar fi urmatoarele: nu folosesc chimion (ca nu stiam), ceapa calita o amestec cu sos de rosii si pasta de ardei (picant daca gasesc), pe care le adaug in oala cu putin inainte de a pasa amestecul de linte. O data pasate adaug menta si ii mai ofer un extra clocot. Este un succes pentru Luca_Mofturosul (3 ani impliniti).
    Abia astept urmatoarea reteta!
    p.s- aseara am servit toti camemert la cuptor cu rozmarin, deci esti in gandurile mele tot timpul. :))))

    • Ionela says:

      Bai alina, tu mi-ai scris acum 3 saptamani si eu baba chioara acum am vazut! Sa stii ca duoamna turcoaica care m-a invatat zice si ea ca pune pasta de ardei (si n lahmacun la fel) dar eu nu am vazut pe nicaieri pasta asta (ea zicea sa incerc la magazinele turcesti, dar cum n-am nimic pe langa mine… 😛 )Mie mi se pare superba supa asta, iar menta m-a dat pe spate, iti spun! menta in ciorba… asa cevaaa Cum a fost camembetul? Sa stii ca acum chiar ma simt ca si cum as fi fost cu voi la masa! Muaaah!!!! :*

Lasă un răspuns