Supa crema de rosii coapte

Cu cat citesc mai mult despre mancarea aruncata cu atat descopar programe si initiative in acest sens, sfaturi utile pentru a micsora pierderile si comunitati care se organizeaza in jurul acestei idei. Lucru ce ma bucura enorm, lucru pe care l-as vrea si la noi.  Cred ca problema risipei de mancare este caracteristica mediului urban pentru ca puterea de cumparare este mai mare asadar valoarea pe care noi o dam alimentelor mult mai mica. Toate alimentele care se duc la gunoi se traduc in ore petrecute la birou in fata unui calculator sau cu nervii intinsi la maxim, cu timp mai putin  petrecut doing what you like. Si pe bune daca nu este o ecuatie simpla: bani mai putini aruncati pe mancare = bani mai multi pentru tine si activitatile tale.

Supa crema de rosii coapte

Pentru mine cel mai bine functioneaza urmatorul sistem:

  1. Evaluez mancare pe care o am prin camara/ frigider si in functie de cantitatea si termenul de expirare incerc sa fac un meniu. Incerc totusi sa nu pun prea multa presiune pe mine pentru ca gatitul si in general mancarea trebuie sa fie ca o pauza de relaxare, trebuie sa fie momentul acela al zilei cand iti tragi rasuflare si te asezi.
  2. Imi organizez mancarea din frigider in functie de prioritatea de consum – pe primul raft (e si primul pe care-l vad si e mai usor sa-mi aduc aminte de regula asta) cele ce trebuie consumate a.s.a.p.
  3. Incerc sa-mi fac o lista de retete la care sa pot folosi ce am in exces. Cauta inspiratie pe net. Daca tot suntem spoiled brats, zic sa folosim internetul si pentru a gasi inspiratie nu doar pt like-uri si pisici. Sunt tone de site-uri care ma ajuta cu idei despre cum sa reciclez mancarea. Pana la urma tu esti chef la tine in bucatarie, ia-ti libertatea de a experimenta.
  4. Merg la cumparaturi si incerc sa nu cumpar mai mult decat am nevoie. Stiu, tentatiile din supermarket sunt mari, but i ask myself “What would Jamie do?” Cred ca e ok sa fii flexibil cu tine si sa nu te biciuiesti cu vrejul de fasole daca nu ti-ai respectat lista… suntem oameni si la finalul zilei scopul este sa consumi mai intelept. Cred ca ideea din spatele acestei cumpatari este sa constientizezi ca o planta/animal au murit pt ca tu sa te bucuri de o viata frumoasa, fara grija aia de baza: hrana, pe care multi o resimt. Presupun ca toata lumea a vazut suferinta provocata animalelor din cauza cresterii industrializate, si stiu ca e mai usor sa nu te gandesti la asta pentru ca puiul din caserola nu mista, nu respira, nu are o fata, it’s just a number. Dar cred ca putem onora aceasta suferinta consumandu-l in totalitate. Stiu, ti se pare ca suna a hippie bullshit, but it’s not.
  5. Gateste cat ai nevoie. Ba chiar mai putin pentru ca stii si tu ca ai tendinta sa pui mai mult din fiecare si la final ramane inca o portie. Which is ok daca o consumi a doua zi la serviciu. Stii tu mai bine cum stai cu organizarea asta interna.
  6. Eu cumpar produsele reduse. Data de expirare de pe o eticheta de cele mai multe ori marcheza momentul in care produsul este cel mai proaspat, nu inseamna ca daca “a expirat” e gata. Si-mi si imaginez niste bacterii care stau acolo ascunse asteptand cu emotie data de expirare ca sa go wild.
  7. Cel mai bun indicator este nasul, miroase a ranced sau a stricat atunci este clar. Te poti baza pe simturile tale, mii de ani de existenta ne-am bazat pe nas, gust. Inlocuim toate astea cu niste date de expirare puse aproape aleatoriu?
  8. Incerc sa reciclez. De 3 ani, de cand au aparut in Bucuresti celebrele clopote de reciclare duc gunoiul acolo. Acum mai noi primim niste pungi galbene in care putem depozita dozele de aluminiu, conservele, hartia si sticlele de plastic. Incerc sa fac compost din resturi. Stiu ca este un plan nebunesc, dar i’m willing to try. Momentan sunt in primele zile, inca fac un research, incerc sa inteleg proportiile de materie uscata vs materie umeda si modalitati de depozitare pt ca as vrea sa improvizez ceva dintr-un ghiveci. Va tin la curent cu proiectul asta.

Rosii coapte

Asta primavara mi-am plantat in gradina 10 fire de rosii. Cherry si tomate. De cand a inceput soarele sa arda mai tare rosiile mele au facut rod incontinuu, ceea ce a duc la un exces de rosii in frigider. Se pare ca 10 fire sunt suficiente pentru 2 oameni. Asa ca mi-am evaluat resursele din casa, am dat rapid un search and i got this: Supa crema de rosii coapte & Bruschete cu ricotta si rosii.

Totul este extrem de simplu.

Ai nevoie de:

  • Rosii coapte –  1 kg (taiate in jumatate daca’s mai mici, gen cherry in sferturi daca sunt mai mari)
  • Ulei de masline sau de nuca – 3 linguri ( i got lucky ca am primit acest minunat ulei de la Buffeto la Food Bloggers cu care imi tot fac de cap de atunci *much love*)
  • Usturoi –  3 catei
  • Sare
  • Piper
  • Oregano
  • Zahar – 1 lingurita
  • Unt – 50gr
  • Ceapa – 1 buc mai medie, asa
  • Supa de legume filtrata – 500 ml
  • Parmezan ras

Eu am folosit rosii cherry, alea de care va spunem ca am in exces. Din rosiile astea coapte am facut 2 retete: Supa crema si Bruschette cu ricotta. Ambele absolut geniale. Cum se face? Am injumatatit rosiile, le-am scos semintele si le-am aruncat intr-un bol. Peste ele am aruncat niste sare, zahar, ulei de nuca de la Bufetto (minunat si simplu, pe paine, cu sare) sau ulei de masline  si piper proaspat macinat. Le-am intins intr-o tava, am alaturat si cateii cu coaja si i-am bagat o ora la cuptor. Timp in care o sa muriti de pofta cand incepe sa va miroasa casa a rosii coapte.

Meanwhile, toaca ceapa, caleste-o in unt cam 5 minute, pana se inmoaie. Dupa ce rosiile s-au copt adauga-le peste ceapa. Nu uita sa pui si usturoiul, de data asta fara coaja, da? Pune si supa limpezita si lasa-le sa fiarba cam 20 de minute. La final, dupa ce ai stins focul las-o sa se raceasca putin apoi bag-o intr-un blender pana devin fina. Eu am trecut-o apoi printr-un tifon si pe cuvant ca a meritat deranjul. Biscuitele ala de-l vedeti desupra este parmezan ras, pus pe-o hartie de copt si bagat la cuptor maxim 5 minute apoi lasat sa se raceasca. Make it fancy shmancy si pune-i si un biscuit d-asta. Sau daca nu niste crutoane crocante si cateva picaturi de chilli oil.

Foto & Text: Ionela Stoica
(www.pupilegustative.ro)

_STI6928S

Supa crema de rosii coapte

 

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns