Tarta cu rosii, ricotta si parmezan

Tarta cu rosii ricotta si parmezan

Despre tarta asta nu am decat cuvinte de lauda, are rosii, parmezan, e buna si la pachet a doua zi si cu acelasi aluat faci si un desert. Este o reteta flexibila, ceea ce mie imi place la nebunie, sa ma pot juca cu ingredientele, cantitatile si timpul de preparare.

Reteta initiala nu implica coptul la cuptor – decat pentru carcasa tartei, dar noi am ales sa o facem la cuptor cu tot cu rosii si branza.

Ai nevoie de:

  • Ricotta – 1 cutie (250g)
  • Parmezan ras – 100g
  • Rosii cherry – 500g ( nu iti trebuie neaparat rosii cherry, pot fi si din cele lunguiete, doar sa fie coapte)
  • Busuioc
  • Sare
  • Ulei de masline – cateva picaturi

Tarta:

  • Unt – 150g (la temperatura camerei taiat cubulete)
  • Faina – 300g
  • Oua – 2 mari sau 3 mici
  • Sare – 1 praf

Mai intai m-am ocupat de blat, care se face super usor. Intr-un castron incapator se pune faina, in mijloc se face o gaura in care se pune untul usor topit. Se framanta compozitia cu mana pana cand se transforma intr-un aluat sfaramicios. Am pus oualele, un praf de sare, si am continuat sa framant pana cand a devenit omogen, nu dureaza mai mult de 5 minute. Am invelit aluatul intr-o folie de plastic si l-am bagat la frigider – minim 30 min.  Dupa ce au trecut 30 min. am intins aluatul cu un facalet, nu l-am facut foarte gros, ~ 5 mm., l-am pus in tava pudrata cu faina si l-am gaurit din loc in loc cu furculita. Pentru ca blatul sa nu se umfle in timp ce se coace l-am acoperit cu boabe de fasole (au rol de greutate) si l-am bagat in cuptorul preincalzit  timp de 10 minute – foc mic.

Mie mi-a mai ramas aluat, cu el aveti 2 optiuni:
1. fie il bagati la congelator, uitati de el, il descoperiti peste niste mii de ani, nu va mai aduceti aminte ce naiba este bila asta alba din frigier, si-l aruncati la gunoi
2. fie improvizezi ceva, eu am facut o simpla tarta de prune. Si cand zic simplu, va zic ca nu se poate mai simplu de atat. Am feliat jumatate de kg. de prune, am intins aluatul, l-am pus intr-o tava (astfel incat sa acopere peretii si sa cada in afara vasului), am pus jumatate din catitatea de prune feliate cu un strop de zahar presarat deasupra lor (1-2 linguri) si am completat cu restu’ de prune. Cu aluatul care cadea in afara vasului am invelit (cat s-a putut tarta) – o ora la cuptor face minuni. (nu a mai apucat sa fie vedeta)

Intre-timp m-am ocupat de rosii pe care le-am taiat felii. Am amestecat intr-un castron ricotta cu parmezan. Dupa ce a fost gata aluatul, am umplut carcasa cu amestecul de ricotta si parmezan peste care am pus rosiile feliate, un strop de sare, ulei de masline si busuioc.

Bam! La cuptor 45 – 60 minute, foc mic, buna si a doua zi la pachet!

Tarta cu rosii ricotta si parmezan

Tarta cu rosii ricotta si parmezan

Tarta cu rosii ricotta si parmezan

Tarta cu rosii ricotta si parmezan

MasterChef: Irina
Foto: Ionela
Divina inspiratie: www.ciaochowbambina.com

 

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns