Tarta cu spanac si ricotta

 

Tarta cu spanac si ricotta

Imi plac tartele, probabil din cauza infinitelor combinatii ce pot fi facute in aceeasi crusta simpla – apa, faina, ulei. Nimic mai simplu. Restul este improvizatie si imaginatie, sau o carte de bucate cu retete care te inspira, cum a fost in cazul meu. Odata ce prinzi gustul tartelor este greu sa nu vrei sa incerci mai mult… poate sa pun condimente in aluatul de tarta, poate sa incerc s-o fac cu branza, poate s-o fac cu seminte, sa adaug carne… Pe bune, combinatiile sunt nesfarsite! Si partea cea mai buna este ca in acest fel poti recicla resturile pe care le ai prin frigider, putin spanac, o mana de ciuperci, un morcov, un dovlecel, pui si un ou de tara… si gata. Sper doar ca v-am convins sa faci tarte si cred ca puteti incepe cu orice tarta, daca nu chiar cu asta!

Spoooor! 😉
Tarta cu ricotta si spanac

 

 

Pentru crusta ai nevoie de:

  • Faina – 250g
  • Praf de copt – 1 lingurita
  • Sare – 1 praf
  • Ulei – 100ml
  • Apa calduta – 100ml

Umplutura:

  • Ulei de floarea soarelui  – 30ml
  • Ceapa – 1 buc.
  • Usturoi – cativa catei maruntiti
  • Spanac – 350g
  • Ciuperci – 6 ciuperci mai mari
  • Ricotta – 250g
  • Oua – 2buc
  • Smantana pentru gatit sau lapte – 50ml
  • Nucsoara – 1 varf de cutit
  • Branza de vaci – 75g
  • Seminte de pin – 2 linguri
  • Sare
  • Piper

Tarta cu ricotta si spanac

Am facut crusta dupa metoda deja clasica pentru mine: am cernut faina intr-un castron, am amestecat-o cu praful de copt si sarea, apoi am adaugat uleiul si apa. Le-am framantat pana cand am  avut o coca omogena apoi am lasat-o sa se odihneasca la frigider timp de jumatate de ora.

Cat timp coca sta la frigider invelita intr-o folie de aluminiu, am curatat spanacul. Dupa ce spanacul a fost curatel – infasatel, am calit ceapa tocata impreuna cu usturoiul si ciupercile taiate cubulete, pana cand s-au inmuiat putin. Am adaugat spanacul pe care l-am rupt in bucati mai mici si l-am gatit in tigaie alaturi de ceapa, usturoi si spanac – 5-10 minute pana cand s-a inmuiat. Intr-un castron, altul, am amestecat ricotta cu oualele, nucsoara si i-am dat gust cu sare si piper. 

Dupa cele 30 de minute de stat la frigider am scos coca, am intins-o pe un blat tapetat cu faina si apoi am mutat-o intr-o forma de tarta clasica, unsa in prealabil cu un cub de unt. Am bagat aluatul pe care l-am intepat cu furculita din loc in loc, in cuptorul preincalzit pret de 10-15 minute (depinde cuptor) – peste aluat am pus greutati pentru tarta a.k.a. boaba de fasole (merge si cu boabe de porumb sau de orez), ideea este sa nu se umfle cat timp acesta se coace.

Bun, acum ca toate sunt gata sa le punem si cap la cap. Dupa ce am scos crusta din cuptor, am pus stratul de spanac si ciuperci, peste care am pus mixul de ricotta. Am presarat branza rasa  si mugurii de pin si i-am urat succes in drumul spre coacere (40 minute).

Text & Foto: Ionela Stoica 

Tarta cu ricotta si spanac

 

Tarta cu spanac si ricotta

 

 

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns