Tarta de vara cu ricotta si parmezan

Genialitatea omului care a inventat tarta si aluatul de tarta in-care-pui-orice si puff, ai masa gata, este, dupa parerea mea comparabila cu cea a omului care a inventat pre-mixurile pentru lenesi sau wannabe bucatari. Te scot cu ego-ul intreg din cele mai cacacioase neasteptate situatii in care te arunca viata. Cum e atunci cand ai in frigider  ardei gras ramas de la o salata, niste rosii cherry extraordinar de dulci luate din zarnesti care incep sa semene cu niste stafide mai dodoflete. Cand imi caut reteta pt blog ma orientez in principiu dupa ia-sa-vedem-ce-am-pe-aici. Imi place destul de mult  sa optimizez lucruri: mancare, mers, somn, TIMP, intalniri… de fapt cred ca incerc sa ma scot pentru zilele cand o lalai (si cu asta-basta!).

tarta cu ricotta si ardei gras_s

Pentru blat ai nevoie de:

  • Unt rece si gras 82% – 125 g.
  • Faina – 250 g.
  • Apa rece – 50ml.
  • Un galbenus
  • Sare
  • Frunze proaspete sau uscate de busuioc – optional

Pentru umplutura:

  • Ardei gras rosu – 2 buc.
  • Rosii coapte – 2 buc. nu foarte mari
  • Ricotta – 250gr.
  • Parmezan ras – 75 gr.
  • Ulei de nuca – asta e noua mea fita. Sa pun ulei de nuca peste tot. Sau ulei de masline daca chiar n-aveti de nuca, dar eu va spun ca-l puteti lua de la www.magicnuc.ro.
  • Sare
  • Piper
  • Ou – 1 buc.

Mmno… aluatul care salveaza casnicii, mese de pranz, pachetele si legume cu un picior in galeata de gunoi este probabil cea mai desteapta chestie pe care am invatat-o de cand m-am apucat de gatit. Cu mai mult sau mai putin succes. Faina se pune intr-un bol, peste faina se adauga untul RECE taiat cubulete si se incepe framantarea. Fie cu manutele fie cu un robot de bucatarie. Da, cu mainile e mai bine, mirosul ala de unt de pe maini… mmm! mirosul ala de bebelus proaspat nascut care miroase a lapte… om-nom-nom! *Creeeeeepy*

Framantatul asta se face pana cand faina in combinatie cu untul se transforma in firmituri – si nu dureaza prea mult, sa fie cam 3-5 minute de amestecat. Apoi se pune galbenusul, sarea si apa (treptat) si se framanta in continuare. Cand ai obtinut o coca elastica bag-o intr-o folie de plastic si las-o sa se hodineasca undeva la 20 de minute. Timp in care taie ardeiul gras fasii, da-i un shot de ulei de masline, sare si piper, amesteca-le si da-i branci la cuptor. 180C – 15-20 de minute, cat sa se inmoaie si sa se patrunda cu eleganta maxima.

Aluatul nostru pretentios scoate-l din frigider si apoi urmeaza fraisage-ul (e greu de explicat si mai usor de vazut cum face Jamila in filmuletul asta) practic se mai framanta inca odata aluatul ca sa ne asiguram ca untul si faina sunt acum intr-o inimioara in care scrie IFD (iubire fara despartire, evident). Apoi se intinde, se pune in forma de tarta si se mai lasa la frigider. Probabil ca acum ar fi o idee daca inca suntem pe aceeasi pagina, sa scoti ardeiul din cuptor. Baga tarta rece la cuptor si coace-o 15 minute la 180C. Ai grija sa o intepi din loc in loc cu o furculita si sa pui greutati de tarta ca sa nu se umfle (ce greutati poate sa aiba o tarta in viata ei? d-astea, gen: fasole, naut, boabe de porumb sau bilutele speciale). Dupa ce s-a copt pe jumatate scoate-o din cuptor si raspandeste in ea ardeiul gras si feliile de rosii. Intr-un bol amesteca ricotta cu albusul ramas + un ou intreg si un strop de piper. Toarna cremozitatea asta peste stratul de rosii si ardei. La final da-i cu cele 75g de parmezan ras pe desupra.

Bag-o la cuptor pana se rumeneste, 45 minute & enjoy.

Foto & Text: Ionela Stoica
www.pupilegustative.ro

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns