Tarte Tatin sau Tartă cu mere răsturnată

Tarte Tatin este un desert tradiţional franţuzesc creat din greşeală în bucătăria Hotelului Tatin din aproprierea Parisului prin 1880.Tatin Tart - Tarta rasturnata cu Mere

Povestea desertului este cât se poate de previzibilă: Stéphanie Tatin, una dintre proprietarele hotelului şi cea care se ocupa de bucătaria acestuia dorea să pregătească o tartă clasica cu mere, însă a uitat merele pe foc şi acestea s-au caramelizat prea tare.    Încercând să salveze tarta a pus aluat peste merele caramelizate şi a băgat-o la cuptor. Tarta răsturnată a avut un mare succes printre clienţii restaurantului devenind signature dish.

Noi nu am ajuns la Hotelul Tatin, însă am încercat tarta la Brasserie des Écoles în Lyon şi ne-a plăcut. Este o tartă uşor de executat, cu ingrediente ieftine şi foarte arătoasă,  dacă mă întrebaţi pe mine.

Cum ne place să încălcăm regulile, am servit tarta cu extra caramel (sărat) pe lângă îngheţata de vanilie. Este o minunăţie, gata în doar 30 de minute. Let’s bake some tart, now!

 

Ai nevoie de:

 •  3 – 4 mere potrivite, curăţate de coajă şi tăiate felii sau în sferturi
 • 150g de zahăr
 • 30ml de apă
 • 1 esenţă de vanilie, extract de vanilie sau baton de vanilie
 • 50ml de alcool (orice băutură spirtoasă îţi place: cognac, vin ars, whisky, lichior) – opţional
 • 1 foaie de aluat de foietaj

 

Metodă:

 Merele se curăţă şi se taie în sferturi sau felii goase de jumătate de centimetru.

Într-o tigaie care se poate folosi şi în cuptor (cu mâner detaşabil sau metalic) se face un caramel din 150g de zahăr şi un strop de apă, cca 30-50ml de apă.

Când zahărul este caramelizat se pun merele împreună cu esenţa de vanilie sau batonul şi se gătesc timp de 5 minute sau până când sunt pătrunse.

Înainte de a stinge focul se pune whisky-ul şi se flambează merele. Deşi este opţional, procedeul ăsta va îmbunătăţi simţitor gustul.

Stinge focul, ia o foaie de aluat de foietaj şi aşeaz-o deasupra merelor (înainte aranjează merele în funcţie de cum vrei să arate tarta la final) şi bagă marginile aluatului sub mere. Bag-o la cuptor şi coace-o pentru 20 de minute la 180 de grade la funcţia de ventilare a aerului cald (dacă ai un cuptor convenţional tarta va fi gata când aluatul este auriu). Dupa ce ai scos tarta din cuptor, las-o sa se raceasca putin, apoi rastoarn-o astfel incat foietajul sa fie dedesubt iar merele deasupra (ca in poza de mai jos).

Tarte Tatin se serveşte caldă cu o cupă de îngheţată de vanilie deasupra, iar dacă ai o slăbiciune pentru caramelul sărat, aşa cum avem noi, toarnă peste îngheţată nişte caramel şi serveşte-o imediat.

Bon Appetit!

Text: Simona Stinga
Foto: Ionela Stoica

Tatin Tart - Tarta rasturnata cu Mere

image_pdfimage_print

2 comments

  • Ionela says:

   Simona <3! 🙂 Bai Simona, la cate tarte si prajituri si torturi stii tu sa faci, asta o sa fie floare la ureche. Pun pariu ca tu o s-o faci cu ochii inchisi!

Lasă un răspuns