Tort ciocolatos cu ciocolata (multa)

Zilele trecute a aterizat in fata mea o reteta de pe Tasting Tables de tort cu ciocolata (rauri, fluvii, cascade, mari si oceane de ciocolata) si ocazia perfecta pentru care sa fac reteta asta. O noua editie de strans donatii pentru proiectul Ajungem Mari (donatii ce au mers catre educatia copiilor din plasamente). Asa ca Simon a facut o Polenta Cake (nu, nu e mamaliga:)) si da urmeaza reteta pe blog) si eu am facut un Oreo-Nutella combo Cheesecake si acest tort cu ciocolata. Ocazie cu care as vrea sa le multumim tuturor celor care au trecut pe la standul nostru si-au cumparat din dulciurile noastre si care au schimbat o vorba cu noi.  🙂

Tort cu ciocolata

 Untitled-1

 

Pentru un blat de 28cm ai nevoie de:

  • Ciocolata neagra – 300 gr
  • Cacao pudra – 35 gr + extra
  • Faina – 250 gr
  • Praf de copt – 3 sferturi de plic
  • Sare – un varf de cutit
  • Bicarbonat de sodiu – un varf de cutit
  • Zahar – 200 gr
  • Oua – 5 buc
  • Unt – 250 gr
  • Lapte batut – 100ml

Pentru crema de ciocolata

  • Ciocolata neagra – 300gr (eu am folosit ciocolata de 60% concentratie)
  • Smantana de gatit – 1 cutie de 200 gr
  • Zahar – jumatate de pahar
  • Unt – 170 gr

Decor

  • Capsuni
  • Menta
  • Flori (ne)comestibile din curte
  • Orice altceva iti vine tie la indemana (nuci, zmeura, etc.)

Pasul 1 ar fi sa incingi cuptorul pentru ca temperatura sa fie constanta atunci cand o sa bagi blatul la copt. Apoi cerne faina intr-un bol incapator. In acelasi timp pune o craticioara pe foc in care vei topi untul 250gr si ciocolata – 300 gr. In bolul cu faina pune praful de copt, bicarbonatul, cacaua pudra, sarea si zaharul. Mixeaza separat oualele impreuna cu laptele bautut pana ai obtinut o compozitie omogena. Adauga treptat compozitia asta peste faina si amesteca cu un mixer pana cand se transforma in coca. Daca s-a topit ciocolata si untul amesteca-le si pe ele putin cu un tel iar apoi toarna peste restul ingredientelor (coca) si amesteca in continuare pana cand ai un amestec omogen. Pune hartie de copt in tava iar peretii unge-i cu unt si tapeteaza-i cu cacao pudra. Toarna compozitia in tava si bag-o la cuptor, foc mic – 160C timp de 1:20 min. Dupa ce este gata scoate-l si lasa-l sa se raceasca. Dar tu iti vei continua aventura pentru ca urmeaza sa faci crema.

Pentru crema:

Topeste ciocolata impreuna cu smantana de gatit, aduga untul si zaharul si amesteca bine de tot pana sunt toate topite. Lasa-le sa se raceasca. Cu cat le lasi sa se raceasca mai mult cu atat crema devine mai tare (nu ca o tableta de ciocolata, dar cat sa o poti intinde pe blat si sa nu curga in toate partile). Eu iti recomand s-o lasi peste noapte acoperita si s-o pui a doua zi. Blatul inveleste-l in folie de plastic si baga-l la frigider. Nu-l uita afara pentru ca o sa se usuce si o sa primesti puncte minus. A doua zi, taie-l in 2 parti egale folosind un cutit de paine.

Crema intinde-o pe prima jumatate, pune-i capacul si apoi restul de crema – strat generos. Peste i-am pus capsuni, menta si flori. Ceva fin.

Si asta-i tot. Pe cuvant ca nu e greu. Dureaza mult, ce-i drept, dar chiar nu e mare filozofie.

Foto & Text: Ionela Stoica

_ICS4235s _ICS4284s _ICS4225s

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns