Trippa al sugo sau Tocăniţă de burtă

Trippa al sugo aka tocăniţă cu burtă de vită este un preparat tipic italian regasit preponderent în regiunea centrală (gastrnomia romană şi toscană) şi de nord (milaneză şi veneţiană). Este street food tradiţional italian şi dacă eşti pasionat de gastronomie şi te simţi un fel de Andrew Zimmern, atunci trebuie să o încerci.

Alături de lampredotto (sendviş cu stomac de vită şi salsa verde) este un must-try dacă ajungi în Florenţa. Se găsesc la toate rulotele cu mâncare din oraş, dar eu le recomand pe care unde este coada cea mai mare. Personal, am încercat-o la o rulotă din faţa Pieţei Centrale din Florenţa, costa 4,5 euro. Am încercat să o gătesc şi eu. Mai am ceva de îmbunătăţit la ea, dar data viitoare când ajung în Florenţa (adică la sfârşitul lunii :D) o interoghez pe doamna de la care am mâncat, poate aflu reteţa pe care o foloseşte. *fingers crossed*

Trippa al sugo sau Tocăniţă de burtă

Trippa al sugo sau Tocăniţă de burtă

Ai nevoie de:

  • Ulei de măsline – 2 – 3 linguri
  • Ceapa – 2 buc. dimensiune medie
  • Usturoi – 2-3 catei
  • Burta de vita – curatata si tinuta 2 ore in apa rece cu otet (1 ceasca)  si inca o ora in apa rece fara otet (totul pentru a scapa de mirosul acela de burta)
  • Rosii tocate – 2 cutii
  • Sare
  • Piper
  • Ardei iute – optional
  • Parmezan – optional
  • Patrunjel – optional

Metodă

Am început prin a fierbe burta (cca 2,5h), cu o ceapă şi ceva sare. După ce a fost gata am taiat-o fideluţă. Am călit ceapa tăiată ca şi burta şi usturoiul până s-au înmuiat, apoi am adaugat burta, am prăjit-o şi pe ea puţin (cam 15 min), am piperat bine, am adăugat roşiile şi am pus un capac. Am mai gătit cca 1 oră toată drăcovenia. La final se poate pune parmezan ras şi pătrunjel, iar dacă vă place picant puteţi servi cu puţină pastă de ardei iute (Sambal or such).

Buon Appetito!

Text & Cook: Simona Stinga
Foto: Ionela Stoica @ www.pupilegustative.ro

Trippa al_sugo sau Tocăniţă de burtă

Trippa al sugo sau Tocăniţă de burtă italiană

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns