Vinete cu ricotta – Meatless Monday

VineteInsiene_4Meatless Monday este o campanie internationala ce incurajeaza oamenii sa nu consume carne in zilele de luni – scopul campaniei este reducerea cu 15% a consumului de carne/ persoana. De ce sa incerci acest program? Pentru ca poti reduce anumite boli cronice cum ar fi: cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul si obezitatea. Sa mai adaug si reducerea emisiilor de carbon, reducerea consumului de apa, si reducerea combustibilului fosil. 

Indiferent de motivul pentru care vrei sa incerci acesta reteta, sigur o sa intre pe lista ta de “to-do-again”, pentru ca nu ai cum sa dai gres cu combinatia asta de vinete-ricotta-parmezan-sos de rosii.

Portii: 3-4 persoane
Ai nevoie de:

  • 2 vinete coapte de dimensiune medie
  • 2 oua
  • 1 cana de pesmet
  • 1 – 2 cutii de ricotta
  • 1/3 cana cu parmezan ras
  • ulei de masline

Sosul de rosii:

  • 10 rosii coapte
  • 2 -3  linguri ulei de masline
  • 2-3 catei de usturoi (sau mai mult, pentru ca nu ai cum sa pui prea mult usturoi)
  • un ciup de sare si piper
  • busuioc
  • cimbru proaspat
  • 1 lingura de zahar

Se taie vinetele in felii de 0,5 cm peste care se arunca un praf de sare pe fiecare parte si se lasa deoparte 30 minute. Dupa cele 30 de minute acestea se scurg si se sterg de sucul pe care il lasa. Intr-un castron se bat oualele in care se adauga un praf de sare. Se trece fiecare felie prin oualele batute si prin farfuria cu pesmet. Intr-o tava incapatoare se pune hartie de copt peste care se pun vinetele in randuri. Se baga la cuptorul preincalzit la 170°C pana cand se rumenesc pe deasupra – aproximativ 30 – 40 minute.

Cat timp vinetele stau la cuptor ne ocupam de sosul de rosii astfel: se pun rosiile timp de cateva minute in apa fiarta, apoi se decojesc si se toaca grosier. Intr-o olicica se soteaza timp de 30 de secunde usturoiul tocat marunt cu uleiul de masline. Peste usturoi se adauga rosiile tocate, un ciup de sare si piper, cateva ramurele de cimbru proaspat tocat, un ciup de busuioc si o lingura de zahar. Se lasa pe foc pana cand capata consistenta unei paste, 30 – 40 minute.

Cand totul este gata incepem asamblarea turnuletului astfel: 1 felie vanata + un strat sos de rosii + un strat ricotta + parmezan presarat pe deasupra si repetam operatiunea, ultimul strat fiind o felie de vinata peste care se adauga o lingurita de parmezan.

Acopera tava cu folie de aluminiu si baga-o la cuptor – 170°C – 30 minute. Arunca folia de aluminiu si mai lasa-le la cuptor 5-10 minute. Se serveste imediat.

Enjoy!

vinete cu ricotta si parmezan

VineteInsiene_2

Cook & Text: Ionela Stoica
Foto: Ionela Stoica

image_pdfimage_print

Lasă un răspuns